Musknak „szuper rossz” érzései vannak a gazdasággal kapcsolatban, 10 százalékos leépítést tervez a Teslánál

külföld
2022 június 03., 11:45

„Szuper rossz” érzései vannak a világgazdasággal kapcsolatban Elon Musknak, ezért 10 százalékos leépítést tervez a Teslánál. Erről a vállalat vezetőinek írt csütörtökön, és ez a levél jutott el a Reutershez.

A levél két nappal azután szivárgott ki, hogy Musk már megüzente az alkalmazottaknak, térjenek vissza az irodába, vagy keressenek maguknak új munkahelyet. A Tesla és leányvállalati összesen mintegy százezer embert foglalkoztattak 2021 végén.

A gazdasági kilátásokkal kapcsolatban persze nemcsak Musk borúlátó, a kamatemelések, az infláció és az energiaválság miatt sokan számítanak a piacok szűkülésére és a gazdasági növekedés lassulására, sőt, akár recesszióra is, de az elektromos autóiparból ennyire sötét figyelmeztetést még nem lehetett hallani.

A Reuters megjegyzi, hogy pont az elektromos autók piaca egyelőre nem is mutatta a megtorpanás jeleit, a Teslák iránti kereslet is erőteljes maradt, és a megtorpanás számos ismertetőjelét, például a kereskedői készletek növekedését sem tapasztalták még az Egyesült Államokban. Ugyanakkor a Tesla számára gondot okozott a sanghaji üzemében a termelés újraindítása a koronavírus miatt elrendelt lezárások után.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Musk levele egybevág számos befolyásos wallstreeti vezető közelmúltbeli értékelésével: Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója például pont a héten beszélt arról, hogy egy hurrikán tart az amerikai gazdaság felé.

Musk levelének a 'világszerte szüneteltessünk minden felvételt' ("pause all hiring worldwide") volt a tárgya, és az elküldése előtt a Tesla több mint 5000 álláshelyet hirdetett a LinkedIn-en, Tokiótól Berlinig mindenfelé kerestek új alkalmazottakat.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.