Washington enyhít a venezuelai olajembargón, két cég szállíthat olajat Európába

külföld
2022 június 05., 13:22

Jövő hónaptól kezdve szállíthat venezuelai olajat Európába az olasz Eni és a spanyol Repsol olajvállalat – állítja a Reuters névtelen iparági forrásokra hivatkozva. A Venezuelát sújtó, két éve, amerikai nyomásra bevezetett szankciók enyhítése elvileg az orosz nyersolaj pótlását segítené, a vásárolt olajmennyiség azonban nem jelentős mennyiségű, és aligha lesz jelentős hatása a globális olajárakra.

A döntés inkább Nicolas Maduro venezuelai elnöknek hozhat politikai hasznot, Washington ezzel szeretné rávenni Madurot, hogy leüljön tárgyalni a venezuelai ellenzékkel. Cél lehet még az is, hogy Venezuela ne Kínának adja el az olaját.

A két európai olajvállalatnak közös vállalkozásai vannak a PDVSA venezuelai állami olajipari céggel. Az érkező nyersolajszállítmányokat beszámíthatják a kifizetetlen adósságok és a késedelmes osztalékok összegébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.