Eltűnt egy brit újságíró az Amazonas környékén

június 6., hétfő 17:17

Nincs nyoma Dom Phillips brit újságírónak, a brazil őslakos populáció ismert kutatójának, akit a hétvégén láttak utoljára Amazonas állam Javari régiójában – egy hatalmas, folyókból és esőerdőkből álló területen, a perui határ közelében.

Phillips kollégái és ismerői azért is aggódnak, mert a kutató az elmúlt napokban többször is fenyegetéseket kapott utazótársával együtt.

Az újságíró egy korábbi kormánytisztviselő, az őslakos brazíliai törzsek védelmével foglalkozó Bruno Araújo társaságában utazott az Amazonas környékére.

Phillips, aki az Alicia Patterson Alapítvány támogatásával egy környezetvédelemről szóló könyvön dolgozik, a brazil Salvador városában él, és több mint 15 éve tudósít onnan olyan lapoknak, mint a Guardian, a Washington Post, a New York Times és a Financial Times.

A helyi őslakosok vezetői hétfőn adtak hírt arról, hogy a két férfi egy expedíció során eltűnt Atalaia do Norte várost övező folyóhálózatnál, a Javari rezervátum bejáratának közelében.

A híradás szerint Phillips és Pereira múlt héten indult el csónakkal a Lago do Jaburu nevű régióba, ahova pénteken érkeztek meg. A két férfi vasárnap reggel 6 óra körül indult el visszafelé Atalaia do Norte irányába, ami 3 órányira van, de nem érkeztek meg, így délután 2 óra körül keresőcsapatot küldtek értük.

Az őslakos közösség közlése szerint Phillips és Pereira az eltűnésüket megelőző napokban fenyegetéseket kapott. Erről további konkrétumokat nem közöltek, de azt lehet tudni, hogy Araújo korábban kapott hasonló fenyegetéseket bányászoktól és fakitermelőktől.

A Guardian azt közölte, hogy folyamatosan kutatják az információkat Phillips hollétéről, kapcsolatban állnak a brit nagykövetséggel és a helyi hatóságokkal.

Phillips 2018-ban csatlakozott Pereira egyik expedíciójához ugyanebben a régióban, akkor az Amazonas elveszett törzseiről tudósított a Guardian számára. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt