Lavrov nem tud Szerbiába utazni, mert lezárták előtte a légteret

június 6., hétfő 6:06
13
Szergej Lavrov Fotó: Sputnik via AFP

Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek le kellett mondania Szerbiába tervezett látogatását, miután Szerbia több szomszédja lezárta a légterét a repülője előtt. Az orosz külügy a Nyugatot okolja emiatt, szerintük ezzel újabb kommunikációs csatorna zárult be.

Lavrov hétfőn találkozott volna Aleksandar Vučić szerb elnökkel Belgrádban, Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró viszont lezárták a légterüket. (Az EU-s légtérből eleve ki vannak tiltva az orosz gépek a háború miatt.)

„A diplomatáink még nem tudnak teleportálni”, közölte egy orosz külügy forrás az Interfax hírügynökség szerint.

Szerbiát és Oroszországot szoros történelmi, vallási és kulturális szálak kötik össze, Moszkva pedig fontos támogatást nyújtott Szerbiának az ENSZ Biztonsági Tanácsában azzal, hogy nem ismerte el Koszovó függetlenségét. Szerbia az orosz gáztól függ, nem is csatlakozott a nyugati szankciókhoz.

Szerbia ugyanakkor az EU-s tagságot szeretné elérni, Aleksandar Vučić e két pozíció között kell egyensúlyoznia. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt