Zelenszkij: Több mint 2500 ukrán katona került orosz fogságba az Azovsztalból

háború
2022 június 06., 18:25
Volodimir Zelenszkij május 1-én Kijevben fogadja Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét.
photo_camera Volodimir Zelenszkij május 1-én Kijevben fogadja Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét. Fotó: UKRAINIAN PRESIDENCY/HANDOUT/Anadolu Agency via AFP

Legalább 2500 ukrán katona került orosz fogságba a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területéről - mondta hétfőn újságírók előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán elnök elmondta azt is, hogy fogolycsere útján dolgoznak a katonák kiszabadításán, a katonai hírszerzés vezetésével.

A hírszerzés elsőszámú feladata az volt, hogy minél több ukrán katona élve kikerüljön az üzemből, és ezt sikeresen végre is hajtották – most a katonák hazajuttatása a legfontosabb cél.

Zelenszkij június 6. – ez Ukrajnában az újságírók napja – alkalmából arról tájékoztatott, hogy a háború február 24-i kezdete óta 32 ukrán és külföldi újságíró vesztette életét a harcokban. Az ukrán elnök felsorolta az összes áldozat nevét.

Az elnök arról is beszélt, hogy egyes országok próbálják meggyőzni Ukrajnát a béke érdekében egy számára kedvezőtlen megállapodás elfogadásáról, és ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy megoldásról egyelőre senkivel nem folytatott tárgyalást.

Zelenszkij szerint a világközösségben érezhetően „nő a fáradtság” a háborútól, és kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajnának minden európai és azon kívüli országgal együtt kell működnie.

Az elnök megerősítette, hogy Ukrajnát nem hívták meg június 8-ra Ankarába, ahol at török és az orosz kormány a fekete-tengeri közlekedésről egyeztet majd, feltehetően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételével.

Az Ukrinform hírügynökség szerint Katerina Pavlicsenko belügyminiszter-helyettes a Facebookon nyilvánosságra hozta, hogy nagyjából 700 ezer ukrán katona vesz részt az orosz erők elleni háborúban. A háború kezdete óta a hivatalos adat szerint 40 ezer ukrán katona esett el vagy sérült meg.

Jelenleg hárommillió ukrán állampolgár él ideiglenesen megszállt területen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.