Rogán apósa most a filmiparba vásárolta be magát

gazdaság
2022 június 07., 04:39
comments 8

Obrusánszki Zsolt, vagyis Rogán Antal új feleségének apja egy filmproducer cégébe vásárolta be magát többedmagával néhány héttel ezelőtt – írja az mfor.hu.

Április 26-án Obrusánszki többedmagával tulajdonrészt szerzett az eredetileg Cornelius Piper Productions Kft. néven bejegyzett cégben, melynek fő tevékenységi köre film, videó és televízióprogram terjesztése, ezen a napon pedig át is nevezték a társaságot Közép Európai Filmiroda Kft.-re. Emellett a cég székhelyét Budapestről Nagyvisnyóra helyezték át, abba a faluba, ahol az Obrusánszki-család lakik.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A cég többségi tulajdonosa 60 százalékban Sipos Kornél producer volt, 40 százalékos részesedése volt Szabó Sándornak. Április végén utóbbi kiszállt, majd Sipos kornél is eladta részesedése kétharmadát – ebből vett meg egyharmadot Obrusánszki. Rogán apósa mellett még hárman szálltak be a cégbe: Farkas Zsigmond, Iski Csaba és William George Chamberlain (ismertebb nevén Bill Chamberlain), brit filmproducer.

Obrusánszki 2021-ben vásárolta be magát 750 ezer forintért egy mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozásba, ami 2,2 milliárdos uniós támogatást kapott. A támogatás elnyeréséhez a Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft. szüksége lett volna 165 millió forint önrészre, de a vállalatnak mindössze 47 millió volt a vagyona, ezért a Budapest Banktól kellett felvenniük egy 315 millió forintos kölcsönt. Ugyanettől a banktól vett volna fel Rogán új feleségének családja 1,5 milliárd forintot, hogy megvehessenek 1022 hektárnyi földet néhány héttel közvetlenül azelőtt, hogy Rogán Antal beházasodott volna a családba.

A Ductus Kft. tulajdonosa és ügyvezetője egyébként Farkas Zsigmond, aki most a Közép Európai Filmiroda Kft.-be is beszállt Obrusánszkival együtt.

A filmes Kft.-be belépett Iski Csaba az Mfor szerint korábban együtt dolgozott Sipos Kornéllal az 1242 - A Nyugat kapujában című filmen, ami egy magyar-mongol-angol koprodukcióban készülő történelmi kalandfilm lesz és miután 1,2 milliárd forintos támogatást ítéltek meg a készítőknek, várhatóan 2023-ben mutatják be. Erről a Magyarságkutató Intézet is hírt adott, miszerint a filmről beszélgettek „az Obrusánszky Borbála nagykövet asszony által szervezett »Magyar Napok«” címen futó rendezvényen.

Obrusánszky Borbála Rogán Antal új feleségének az unokatestvére, és egyébként történelem-mongol szakon végzett, majd a Mongol Nemzeti Egyetemen doktorált és történészként a hun-magyar rokonságot kutatta egészen 2020-ig. Akkor nevezte ki Szijjártó Péter nagykövetnek.

Az mfor.hu szerint a Közép Európai Filmipar Kft. egyébként a gazdálkodása alapján egy alvócégnek tűnik, az elmúlt években sem bevétele, sem ráfordítása nem volt a társaságnak, a mérlegében is mindössze egy 3,1 millió forintos követelés szerepel, valamint 25 ezer forintnyi pénzeszköz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.