Új kormányzót neveztek ki Moszkvából a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye élére

egyház
2022 június 07., 16:55
comments 10

Hilarion metropolitát nevezték ki a budapesti és magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzójának - írja az MTI. Eddig Márk metropolita volt az egyházmegye feje, őt most egy magas rangú moszkvai kolléga váltja.

Az 56. évében járó Hilarion Kirill pátriárka megválasztás óta, 13 éven át irányította az orosz ortodox egyház külügyeit. Moszkvai tanulmányait követően Oxfordban doktorált filozófiából és teológiából. Litvániában szolgált különböző egyházi minőségben, majd 1995-től 2001-ig a moszkvai patriarkátus keresztényközi ügyekért felelős titkáraként szolgált és több egyetemen tanított, köztük az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában.

Hilarion metropolita Moszkvában.
photo_camera Hilarion metropolita Moszkvában. Fotó: Maxim Shemetov/REUTERS

Hogy Márk metropolitának mi lesz a sorsa, arra nem tér ki az MTI-ben kiadott közlemény. Kirill pátriárka mindenesetre akkor nevezi ki Budapestre az egyik legmagasabb rangú beosztottját, amikor Orbán Viktor megmentette az ő nyugati vagyonát. Egyébként az orosz ortodox egyház magyar egyházmegyéje már máskor is sokat köszönhetett a magyar kormánynak. 2017-ben 2,4 milliárd forintot kaptak templomfelújításra és új templom építésére. Ezt a 2,4 milliárdot forintot honnan máshonnan, mint az Európai Uniós befizetések költségvetési soráról csoportosították át.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.