Megszavazta a parlament a veszélyhelyzetet

parlament
2022 június 08., 11:38
comments 13

Meghosszabbította a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket, azaz a különleges jogrendben alkotott szabályokat szerdán az Országgyűlés.

116-an szavaztak igennel, 43-an nemmel a kormány kezdeményezésére. Ez a törvény így megerősíti azokat a kormányrendeleteteket, amelyeket eddig alkottak a konfliktust érintően. A kormány felhatalmazása a törvény hatályáig fennmarad, azaz novemberig nem szükséges a parlament hozzájárulása a kormány döntéseihez, pusztán tájékoztatást kell nyújtania.

Mindehhez a 10. alkotmánymódosítás kellett, amelyet a parlament gyorsan elfogadott, Novák Katalin köztársasági elnök pedig nem sokkal később alá is írt. Ahogy arra a TASZ is emlékeztetett, 2020-ban Gulyás Gergely még azt ígérte, „hiába vádol minket a baloldal azzal, hogy a különleges jogrend örökké fog tartani, korábban ér véget, mint a legtöbb európai országban”.

A jogvédő szervezet szerint azonban a kormány az újabb különleges jogrenddel és az újabb alaptörvény-módosítással ismét a saját igényeihez igazítja a játékszabályokat. A rendeleti kormányzás pedig még tovább csökkenti a parlament jelentőségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.