Sehogy sem akarnak megérkezni a német fegyverszállítmányok Ukrajnába

június 8., szerda 16:43
12

Németország továbbra sem indította újra a fegyverszállítást Ukrajnába, írja a Spiegel. A német kormány szerdán arról tájékoztatta a védelmi ügyekben illetékes képviselőket, hogy a leszállított fegyverekhez nem érkeztek még kiegészítő szállítmányok, és nem is tervezik a fegyverszállítmányok listáját frissíteni. Pedig a szövetségi kormány általában hetente frissíti azt a titkos listát, amit csak néhány erre kiválasztott képviselő láthat, akik még jegyzetet sem készíthetnek róla. Olaf Scholz kancellár még kedden is arról beszélt, hogy Németország az egyik legfontosabb katonai támogatója Ukrajnának.

Olaf Scholz Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Május végén derült ki, hogy Olaf Scholz kancellár hangzatos ígéretei ellenére a németek alig szállítottak fegyvert Ukrajnába március vége óta. Akkor ukrán kormányzati körökre hivatkozva arról írt a Welt, hogy az elmúlt 9 hétben nem érkeztek érdemi fegyverszállítmányok Németországból. Március 30. és május 26. között mindössze két szállítmány érkezett, de ezek csak kisebb eszközöket tartalmaztak. Május közepén a németek listája háromezer páncéltörő aknát és ezerhatszáz darab irányított aknát tartalmazott. Az ukránok azonban jelenleg az orosz tüzérség ellen nem tudnak aknákkal harcolni. Egy hónapja pedig géppuskákhoz való pótalkatrészeket, gyújtószerkezeteket, rádiókat, kézigránátokat, robbanótölteteket és aknákat kaptak az ukránok.

A német Gepard légelhárító harcjármű nem a legfrissebb technika, de Lloyd Austin szerint hatásos védelmet nyújthat az ukrán erőknek. Fotó: Michael Mandt/AFP

Légvédelmi és tankelhárító fegyvereket legutóbb március 25-én kaptak. Ez a szállítmány háromezer Panzerfaust 3 típusú rakétát és ezerötszáz Typs Strela tankelhárítót tartalmazott. Még a beígért a Gepard légelhárító lövegeket sem szállították le, mert még nem képezték ki az ukrán katonákat a használatukra. A Welt információi szerint az első 45 katonának a kiképzése csak június közepén, illetve július végén kezdődik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt