44 fok fölé kúszhat a hőmérséklet az idei első spanyol hőhullám alatt

június 10., péntek 19:41

Az idei első hőhullámára készül Spanyolország, az ország bizonyos pontjain a 44 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet.

Hőhullám az, mikor három egymást követő napon haladja meg a hőmérséklet a 1971 és 2000 között mért július-augusztusi átlaghőmérsékletet. A spanyol meteorológiai szolgálat, az Aemet szerint szokatlanul forró júniusra kell számítani. Legutóbb 1981-ben érkezett ilyen korai hőhullám az országba.

Az idei volt a valaha mért legforróbb május Spanyolországban, a hőmérséklet három fokkal haladta meg a hónap átlagos értékeit.

Az Aemet számításai szerint a globális felmelegedés miatt Spanyolországban 20-40 nappal korábban kezdődik a nyár, mint ötven évvel ezelőtt. 1975 óta tíz alkalommal volt júniusi hőhullám az országban, ebből öt 2011 után.

A tavalyi év is hőmérsékleti rekordokat döntött: az volt Spanyolország valaha mért legforróbb és legszárazabb nyara, először mértek 47,4 fokos hőmérsékletet az országban.

A rendkívüli forróságokhoz nem párosulnak rendkívüli hidegek: míg az elmúlt 10 évben csupán 14 kiemelkedően hideg napot jegyeztek fel, 146 kiemelkedően forró nap volt ebben az időszakban. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt