17 évesen rendőrök verték meg a Majdanon, 24 évesen elesett a fronton az oroszok ellen

háború
2022 június 14., 15:10
comments 9

Meghalt Roman Ratusnij aktivista a harkovi régióban vívott harcokban - írja a Kyiv Independent.

Roman Ratusnij a fronton

Ratusnij 24 évesen halt meg, június kilencedikén.

2013 novemberében, 17 éves diákként még a Majdan téren tüntetett, miután Viktor Janukovics elnök bejelentette, mégsem írja alá a társulási szerződést az EU-val. Ott volt a téren, amikor a rohamrendőrök először rohanták le és verték meg a tüntetőket. A diákok megverése akkora felháborodást váltott ki Kijevben, hogy a tüntetések sokkal nagyobbra nőttek. Öt évvel később az Independentnek úgy emlékezett vissza, onnantól már nem az EU-ról szólt a tiltakozás, hanem azért küzdöttek, hogy ne váljon Ukrajnából belarusz típusú diktatúra.

Ratusnij az elmúlt években politikai aktivista volt, küzdött egy illegális kijevi nagyberuházás ellen is. A háború kezdetén pedig csatlakozott a fegyveres erőkhöz, és részt vett a Kijev és Szumi környéki harcokban is.

Újságírók és képviselők is emlékeznek most rá. „Egy hete beszéltem vele utoljára. Éles eszű, okos srác volt”, írta az Economist tudósítója, Oliver Carroll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.