17 évesen rendőrök verték meg a Majdanon, 24 évesen elesett a fronton az oroszok ellen

június 14., kedd 15:10
9

Meghalt Roman Ratusnij aktivista a harkovi régióban vívott harcokban - írja a Kyiv Independent.

Ratusnij 24 évesen halt meg, június kilencedikén.

2013 novemberében, 17 éves diákként még a Majdan téren tüntetett, miután Viktor Janukovics elnök bejelentette, mégsem írja alá a társulási szerződést az EU-val. Ott volt a téren, amikor a rohamrendőrök először rohanták le és verték meg a tüntetőket. A diákok megverése akkora felháborodást váltott ki Kijevben, hogy a tüntetések sokkal nagyobbra nőttek. Öt évvel később az Independentnek úgy emlékezett vissza, onnantól már nem az EU-ról szólt a tiltakozás, hanem azért küzdöttek, hogy ne váljon Ukrajnából belarusz típusú diktatúra.

Ratusnij az elmúlt években politikai aktivista volt, küzdött egy illegális kijevi nagyberuházás ellen is. A háború kezdetén pedig csatlakozott a fegyveres erőkhöz, és részt vett a Kijev és Szumi környéki harcokban is.

Újságírók és képviselők is emlékeznek most rá. „Egy hete beszéltem vele utoljára. Éles eszű, okos srác volt”, írta az Economist tudósítója, Oliver Carroll.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt