Orbán Viktor szakít a puritán miniszterelnök képével

POLITIKA
2022 június 14., 11:16
comments 44

Sürgősséggel megvitatta, és aztán meg is szavazta a parlament azt az „összehangolt védelmi tevékenység” fedőnevű salátatörvényt, amibe rejtve duplájára nőtt a miniszterelnöki fizetés.

Orbán Viktor másfél millió forintot keresett eddig (egészen pontosan 1 507 350 forintot). 2010 óta volt ez így, a köztisztviselői illetményalaphoz volt kötve, annak a harminckilencszerese volt, és befagyott.

Ezt változtatták meg, és kötötték a kormányfői fizetést a parlament elnökének a fizetéséhez.

Ezzel elég jól járt Orbán, mert fizetése az eddig másfél millióról Kövér László szintjére emelkedik, vagyis 3 554 280 forint lesz. A több mint kétmilliós fizetésemelés azt jelenti, hogy Orbán 135 százalékkal többet vihet majd haza.

Orbán eddig a puritán politikus képét sugallta magáról, akinek a vagyonnyilatkozata alapján nincs megtakarítása. Azzal, hogy 2010 óta nem nőtt a fizetése, nemcsak a kormány többi tagja, de már államtitkárok is jobban kerestek nála.

link Forrás

Orbán fizetésemelését Fürjes Balázs államtitkár a parlamentben azzal indokolta, hogy az EU 27 tagállamból mindösszesen 4 miniszterelnök van, aki kevesebbet keres Orbánnál. Míg a magyar miniszterelnök javadalmazása havi bruttó 1,5 millió forint, addig az osztrák szövetségi kancellár hatszor annyit keres, de a cseh miniszterelnök is havi bruttó 4 millió forintot keres, vagyis 2,5 millióval többet, mint eddig Orbán.

De van itt még azért máshonnan is pénz

De Orbán nemcsak miniszterelnökként kap pénzt, hanem parlamenti képviselőként is. És itt már 2018-ban nagyot ugrott a fizetése. A képviselői tiszteletdíjat 2014-ben, a választások után emelték meg nagyon. Orbán jövedelembevallásában ugyanakkor az szerepel, hogy neki 2018-ban nőtt jelentősen a képviselői fizetése. Azóta is ütemesen emelkedik, azt ugyanis 2018-ban az éves átlagkeresethez kötötték. Nem úgy, hogy annyi lett, hanem úgy, hogy az átlagkereset háromszorosa lett az alappénze a parlamenti politikusoknak, amihez jár egy csomó extra.

Orbán Viktor így kormányfőként és képviselőként összesen 4,9 millió forintot fog keresni.

Ha a bruttó átlagkeresettel hasonlítjuk össze Orbán Viktor jövedelmét (miniszterelnöki+képviselői), az így néz ki.

link Forrás

*A KSH-nál márciusi a legutóbb adat az átlagjövedelemről.

Orbán jövedelme a magyar átlagjövedelem majdnem 10-szerese lesz.

Az MSZP benyújtott egy módosítót, amivel nemcsak a miniszterelnök, hanem a tanárok fizetését is a házelnök fizetéséhez kötnék.


Azt írták, hogy egy pályakezdő tanár fizetése ma a házelnöki fizetés 9 százaléka, bruttó 312 000 forint. A módosító szerint a miniszterelnök - és az Országgyűlés elnöke - fizetése nem haladhatja meg a kezdő tanári fizetés 6,67-szeresét, vagyis ez utóbbinak minden esetben el kellene érnie a miniszterelnöki fizetés legalább 15 százalékát. Számszerűsítve az 533 142 forintot lenne. A módosító nem ment át, igaz, Navracsics Tibor és Orbán Balázs is megszavazta. Jó eséllyel, tévedésből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.