Valakit megint letartóztattak az Amazonasnál eltűnt brit újságíró ügyében

külföld
2022 június 15., 05:24

A brazil rendőrség letartóztatott egy második gyanúsítottat is Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil őslakos szakértő eltűnése ügyében kedden.

A 41 éves Oseney da Costa de Oliveira az első letartóztatott gyanúsított testvére.
A szintén 41 éves Amarildo da Costa de Oliveirát, más néven Peladót az eltűnés gyanúsítottjaként nevezték meg, és letartóztatták, mert engedély nélkül viselt lőfegyvert.

A feltételezések szerint ő is tagja volt annak a csoportnak, amely június 4-én egy bennszülött terület közelében megfenyegette az eltűnteket. A rendőrség szerint a két eltűnt férfi személyes tárgyait vasárnap egy folyóban találták meg. A kiadott tájékoztatás szerint a tárgyak között volt Phillips hátizsákja és csizmája, valamint egészségügyi kártyája, továbbá Pereira nadrágja, szandálja és csizmája.

Az 57 éves Phillips és a 41 éves brazil őslakos szakértő, Bruno Pereira múlt héten tűnt el az Amazonas egy távoli részéről. Utoljára június 5-én kora reggel láthatták őket Sao Rafael közösségben.

Brazília brit nagykövete bocsánatot kért a Phillips család tagjaitól, miután tévesen azt mondták nekik, hogy megtalálták a brit férfi holttestét.

A The Guardian című brit napilap szerint a családot hétfőn kora reggel hívta fel a nagykövet egyik segítője, aki szerint a holttesteket fákhoz kötözve találták meg az esőerdőben.
Phillips sógora, Paul Sherwood azonban kedden megerősítette a PA Media brit hírügynökségnek, hogy Fred Arruda, Brazília londoni nagykövete írásban közölte a családdal, az állítás téves. Arruda úgy fogalmazott: „Mélységesen sajnáljuk, hogy a nagykövetség tegnap olyan információkról tájékoztatta a családot, amelyek nem bizonyultak helytállónak”. Azt is írta, hogy a képviseletét megtévesztették azok az információk, amelyeket nyomozóktól kapott.

A diplomata kitartott amellett, hogy az eltűntek keresése folytatódik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.