A kormányhivatalokon spórolhat jövőre a kormány

június 16., csütörtök 9:31
12

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter még a 2023-as költségvetési tervezet bejelentése előtt arról beszélt, hogy a kormány idén és jövőre is több mint 500 milliárd forintot tervez spórolni saját magán, hogy az extraprofitadó mellett ezzel is megtölthesse a rezsivédelmi és honvédelmi alapokat. A miniszter akkor azt mondta, hogy a minisztériumok költségvetését csökkentik majd, ez viszont egyáltalán nem olvasható ki a jövő évi költségvetési tervezetből.

A Népszava viszont kiszúrta, hogy a költségvetési javaslatban szerepel, hogy a kormány a 2023-as hiánycél elérése érdekében létszámleépítéseket tervez a központi költségvetésből finanszírozott szervezeteknél. A lap szerint ezzel nagyjából 30 milliárd forintot spórolna a kormány.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint pedig a legnagyobb leépítésekre nem a központi kormányzatban, a minisztériumoknál és háttérintézményeiknél, hanem a járási és megyei kormányhivataloknál számítanak. A szakszervezet elnöke, Boros Péterné szerint egyre több jelzést kapnak, hogy komoly leépítéseket terveznek a 37 ezer embert foglalkoztató kormányhivataloknál. Leginkább a vidéki hivatalokat érintené a kirúgási hullám, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például tíz százalék fölötti leépítésről beszélnek, míg a budapesti kormányhivatalokhoz nem nyúlnának hozzá.

A kormányhivatalok már most sem tölthetik föl a nyugdíjba vonuló kollégák helyeit, sok területre pedig már most sem találni vidéken szakembert, építési hatósági ügyekkel foglalkozó mérnököt például lasszóval kell összefogdosni az állami fizetésért. A szakszervezet szerint a leépítés híre különösen rosszul érinti az ország keleti felében lévő kormányhivatalokat, amelyeket kifejezetten leterheli az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos adminisztráció.

A Miniszterelnökség a Népszava kérdésére azt válaszolta az ügyben, hogy „a kormány elkötelezett a bürokráciacsökkentés mellett. 2018-ban egy nagy létszámleépítést már végrehajtottunk. Továbbra is az a célunk, hogy kizárólag csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, mint amennyire feltétlenül szükség van.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt