Az USA figyelmeztette Kínát, hogy a történelem rossz oldalára kerülhet, ha Putyint választja

külföld
2022 június 16., 06:07
comments 17

Miután Hszi Csin-ping telefonon biztosította Vlagyimir Putyint, hogy Kína támogatja Oroszország szuverenitását és biztonságát, az Egyesült Államok vezetése figyelmeztette a kínai elnököt, hogy ne álljon a történelem rossz oldalára. A kínai közmédia szerint ez volt a második telefonbeszélgetés a kínai és az orosz elnök között az ukrajnai háború kezdete óta. Hszi szerint jó ütemben fejlődnek a kétoldalú kapcsolatok a globális zavarok közepette is. Ezért erősítené a stratégiai koordinációt a két ország között.

photo_camera Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin moszkvai találkozója 2019-ben Fotó: LI XUEREN/Xinhua via AFP

Putyin hivatala annyit közölt a két diktátor beszélgetéséről, hogy megegyeztek a gazdasági együttműködés fokozásáról az energetikában, a pénzügyekben, az iparban a közlekedésben és más területeken a szerintük jogtalan nyugati szankciók ellensúlyozására.

Kína eddig nem volt hajlandó elítélni Ukrajna lerohanását, a barátságos telefonbeszélgetés után pedig az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy bár a kínai vezetés semlegesnek mutatja magát, mindebből kiderült, hogy közeli kapcsolatokat ápol Oroszországgal. A szemükre vetették azt is, hogy Kína az elmúlt 4 hónapban kivette a részét az orosz propaganda terjesztéséből, miszerint az oroszoknak tulajdonított ukrajnai atrocitások csak megrendezettek voltak.

„Azok az országok, amik Putyin oldalát választják, elkerülhetetlenül a történelem rossz oldalára sodródnak”

- figyelmeztette a Kínai vezetést az amerikai külügy szóvivője. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.