Megfőnek a fecskefiókák a spanyolországi hőségben

természet
2022 június 16., 19:53
comments 1

Dél-Spanyolországban több száz fecske pusztult el, miután idő előtt elhagyták a fészküket. Az ökológusok szerint megpróbálták elmenekülni a szélsőséges hőmérséklet elől az ország egyik legkorábbi hőhulláma idején.

A védett faj egyedei a múlt hét végén okoztak aggodalmat, miután Sevilla és Córdoba lakói több tucat nemrég kikelt, haldokló madarat vettek észre a járdákon szétszórva.

Az Ecourbe nevű sevillai székhelyű egyesület, ami a városi területek környezetvédelmével foglalkozik a szélsőséges hőmérsékletet hibáztatta: Spanyolországban több mint 40 éve a mostani a legkorábbi hőséghullám, ami egybeesett a fecskék költési időszakával.

Ezek a madarak gyakran építik a fészkeiket az épületek homlokzatába vagy a tetők üregeibe, és csak egy kis repedést hagynak szabadon. „Az épületeink általában betonból vagy fémlemezekből készülnek, és ezek nagyon felforrósodnak. Így lesz belőle sütő, és a fiókák, amik még nem tudnak repülni, kitörnek, mert nem bírják a benti hőmérsékletet. Szó szerint megfőnek” – mondta Elena Moreno Portillo, az Ecourbe biológusa.

Amint a hőmérséklet az elmúlt napokban megnőt (Sevillában és Córdobában is 42 °C körül volt) az önkéntesek mindkét városban gyorsan a kolóniák köré gyűltek, és annyi kiszáradt, alultáplált fiókát gyűjtöttek össze, amennyit csak tudtak. Ezek közül több mint 400 madarat a veszélyeztetett fajok állami fenntartású helyreállító központjába vittek, hátha meg tudják menteni őket.

Halvány sarlósfecske egy franciaországi állatkórházban.
photo_camera Halvány sarlósfecske egy franciaországi állatkórházban. Illusztráció: Jean-François Noblet/Biosphoto via AFP

Moreno Portillo becslése szerint Andalúziában több ezer fecske – többségük halvány sarlósfecske – kényszerült ki a fészkéből a hőség miatt. Madridban a Brinzal madárközpont közölte, hogy rengeteg, a hőség elől elmenekülni próbáló fecskefiókát kezelnek.

Az andalúziai ökológusok régóta találkoznak olyan fecskékkel, amik idő előtt hagyták el a fészküket, de ahogy a nyári meleg folyamatosan korábban érkezik a félszigetre – az ország állami meteorológiai ügynöksége szerint a nyár most 20-40 nappal korábban kezdődik, mint 50 évvel ezelőtt –, a jelenség egyre gyakoribb, és egyre több elpusztult madárral jár – mondta Moreno Portillo, aki szerint „július közepére valószínűleg sok ilyen madár képes lett volna repülni, de elkapta őket a kánikula, és nem volt idejük”. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.