Megint kamatot emelt az MNB, úgy, ahogy nem szokott

június 16., csütörtök 8:47
3

Csütörtökön 50 bázisponttal 7,25 százalékra emelte a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betétek kamatát, ami egy ideje irányadó kamatnak számít. A Portfolio.hu cikke szerint az emelés nem teljesen váratlan, de az időzítése miatt rendkívülinek mondható.

Azért rendkívüli, mert bár az egyhetes betét kamatát, ahogy a nevéből is következik, hetente emelhetnék, az MNB egy ideje rászokott arra, hogy csak a jegybanki alapkamattal együtt, a Monetáris Tanács havi ülése után emeli ezt a tételt is. A Monetáris Tanács viszont csak a hónap végén ül majd össze.

Nem volt viszont teljesen váratlan a döntés, mert több tényező is arra tolta a jegybanki döntéshozókat, hogy valamit lépjenek a kamatpolitikában. Egyrészt múlt szerdán kijött a KSH májusi inflációs adata, ami szerint a ráta éves alapon 10,7 százalékkal nőtt, gyorsabban, mint azt elemzők várták. A jegybank pedig azt kommunikálta, hogy lassítaná a kamatemelési ciklusát, ami még tovább gyengítette a már amúgy is rekord gyenge forintot. Ráadásul az Egyesült Államokban is a vártnál nagyobb lett az infláció májusban, az amerikai FED pedig szerdán hatalmas kamatemelést jelentett be.

Vagyis a vártnál nagyobb inflációra és szigorúbb kamatkörnyezetre kell készülni, a forint pedig egyre gyengül, így az MNB-nek is lépnie kellett. Annak meg is volt az azonnali piaci hatása, a forint euróval szembeni árfolyama a bejelentés után erősödni kezdett, átmenetileg 394,5 forintig is visszaerősödött egy euró ára. Fél 11 körül 395,6 forintba került egy euró.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt