Navracsics: Magyarország kész kompromisszumot kötni Brüsszellel

POLITIKA
2022 június 17., 05:04
comments 41

Magyarország kész kompromisszumokra az Európai Unióval a gazdasági helyreállítási források feloldása érdekében, és a kormány reményei szerint az év végéig sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal (EB) – nyilatkozta az Euronewsnak Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy most már véget vetnének annak a régóta tartó patthelyzetnek, amely akadályozza az ország hozzáférését az EU-nak a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére létrehozott helyreállítási alapjához.

"Mivel Magyarország az utolsó olyan uniós tagállam, amelynek még nincs megállapodása az Európai Bizottsággal a nemzeti gazdaságélénkítési tervről, az a célunk, hogy minél jobban felgyorsítsuk a tárgyalásokat, hogy az év végéig aláírhassuk ezt a megállapodást" – mondta a miniszter. Navracsics Tibor szerint a közbeszerzési kérdésekben és a korrupciós aggodalmakban is olyan dolgokat javasolnak, amelyekben az EB szakértői egyetértenek. Ezért reméli, hogy politikai szinten is sikerül megegyezni.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként  2014. október 1-én
photo_camera Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként 2014. október 1-én Fotó: THIERRY CHARLIER

A budapesti vezetés eredetileg 7,2 milliárd eurós, jelenleg árfolyamon már csaknem 2900 milliárd forintos támogatást kért az Európai Unió 750 milliárd eurós alapjából. Navracsics már májusban arról beszélt, hogy ki szeretné deríteni, vajon miért akadtak el az uniós pénzek. Ursula von der Leyen korábban elmondta, hogy a korrupciós kockázatok miatt maradt pénz nélkül a magyar kormány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.