Navracsics: Magyarország kész kompromisszumot kötni Brüsszellel

június 17., péntek 5:04
41

Magyarország kész kompromisszumokra az Európai Unióval a gazdasági helyreállítási források feloldása érdekében, és a kormány reményei szerint az év végéig sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal (EB) – nyilatkozta az Euronewsnak Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy most már véget vetnének annak a régóta tartó patthelyzetnek, amely akadályozza az ország hozzáférését az EU-nak a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére létrehozott helyreállítási alapjához.

"Mivel Magyarország az utolsó olyan uniós tagállam, amelynek még nincs megállapodása az Európai Bizottsággal a nemzeti gazdaságélénkítési tervről, az a célunk, hogy minél jobban felgyorsítsuk a tárgyalásokat, hogy az év végéig aláírhassuk ezt a megállapodást" – mondta a miniszter. Navracsics Tibor szerint a közbeszerzési kérdésekben és a korrupciós aggodalmakban is olyan dolgokat javasolnak, amelyekben az EB szakértői egyetértenek. Ezért reméli, hogy politikai szinten is sikerül megegyezni.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosaként 2014. október 1-én Fotó: THIERRY CHARLIER

A budapesti vezetés eredetileg 7,2 milliárd eurós, jelenleg árfolyamon már csaknem 2900 milliárd forintos támogatást kért az Európai Unió 750 milliárd eurós alapjából. Navracsics már májusban arról beszélt, hogy ki szeretné deríteni, vajon miért akadtak el az uniós pénzek. Ursula von der Leyen korábban elmondta, hogy a korrupciós kockázatok miatt maradt pénz nélkül a magyar kormány.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt