Azonosították a Brazíliában meggyilkolt brit újságíró holttestét

külföld
2022 június 18., 05:30
comments 3

Valóban Dom Philips brit újságíróhoz tartoznak az Amazonas vidékén talált emberi maradványok, közölte a brazil rendőrség a fogak vizsgálata alapján. A másik holttest azonosítása még folyamatban van, feltehetően Bruno Pereiráé, egy őslakosok jogaiért küzdő aktivistáé. Mindketten június 5-én tűntek el.

Az 57 éves Phillipset és a 41 éves Pereirát feltehetően meggyilkolták. A rendőrség június 15-én közölte, hogy a dzsungel közepén emberi maradványokat találtak. Egy helyi halász, Amarildo da Costa de Oliveira vezette őket oda, és beismerő vallomást tett, miszerint ő lőtte le az újságírót és segítőjét.

photo_camera Dom Phillips Fotó: JOAO LAET/AFP

Azóta letartóztatták testvérét, Oseney da Costa de Oliveirát is, aki tagadja, hogy köze lenne a bűncselekményhez. Letartóztatási parancsot adtak ki egy harmadik személyre, Jeferson da Silva Limára is, de nem árulták el, miért.

A beismerő vallomás után Dom Phillips családja köszönetet mondott azoknak, akik heteken át keresték a holttesteket, különösen az őslakos csoportoknak, akik „fáradhatatlanul dolgoztak”.

Az eddigi információk alapján a halász indítéka az lehetett, hogy Phillips és Pereira a Peruval és Kolumbiával határos távoli Javari-völgyben dokumentálták az illegális halászatot. A brit újságíró több éve foglalkozott már a világ legnagyobb esőerdejét fenyegető fakitermelésekkel, orvvadászokkal, az illegális halászattal, illetve az Amazonasban arany után kutató vadbányászokkal.

A rendőrség azt állítja, a nyomozás alapján az elkövetők önállóan cselekedtek, nem felsőbb utasításra, tehát nem a szervezett bűnözés lehet a háttérben. A Pereirával együttműködő őslakos csoport azonban úgy véli, a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság éppen a térségben aktív szervezett bűnözésre utal. A bűnözői csoportok jelenlétére azonban hónapokon át hiába figyelmeztették a rendőrséget. (BBC, Guardian)

Phillips és Pereira közös munkájáról hosszabban is írtunk: „Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a brazil kormány a bűnözők érdekeit nézi - aztán nem tértek vissza a Javari-völgyből”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.