Hozzányúlnának az építési szabályokhoz az agglomerációban

POLITIKA
2022 június 18., 08:27
comments 9

Évek óta tömegével költöznek az emberek a Budapest-környéki agglomerációba, ahol a lakásépítések egyre élesebb konfliktusokhoz vezetnek. Az Építési és Beruházási Minisztérium elhatározta: még idén elkezdik felülvizsgálni a témához kapcsolódó építési szabályokat, írja a hvg.hu.

photo_camera Lázár János építési és beruházási miniszter Fotó: Németh Dániel/444

Az érintett önkormányzatok nehezményezik, hogy a 2016 óta bevezetett szabályok értelmében nem tudnak beleszólni saját településképük alakulásába. Aki magának építkezik, annak egyáltalán nem kell engedélyt kérnie, az ingatlanfejlesztők pedig ezer négyzetméterig mentesülnek ez alól. Balogh Csaba gödi polgármester a lapnak azt mondta, ironikus, hogy a kútfúrás is szigorúbb feltételekhez kötött, mint egy 300 négyzetméteres lakóház felépítése.

Az önkormányzatok nem is ellenőrizhetik az építkezések szabályosságát. Ez a kormányhivatalok hatásköre, mégsem feltétlenül látják el, hiába lenne ez a helyiek érdeke.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.