Hozzányúlnának az építési szabályokhoz az agglomerációban

június 18., szombat 8:27
10

Évek óta tömegével költöznek az emberek a Budapest-környéki agglomerációba, ahol a lakásépítések egyre élesebb konfliktusokhoz vezetnek. Az Építési és Beruházási Minisztérium elhatározta: még idén elkezdik felülvizsgálni a témához kapcsolódó építési szabályokat, írja a hvg.hu.

Lázár János építési és beruházási miniszter Fotó: Németh Dániel/444

Az érintett önkormányzatok nehezményezik, hogy a 2016 óta bevezetett szabályok értelmében nem tudnak beleszólni saját településképük alakulásába. Aki magának építkezik, annak egyáltalán nem kell engedélyt kérnie, az ingatlanfejlesztők pedig ezer négyzetméterig mentesülnek ez alól. Balogh Csaba gödi polgármester a lapnak azt mondta, ironikus, hogy a kútfúrás is szigorúbb feltételekhez kötött, mint egy 300 négyzetméteres lakóház felépítése.

Az önkormányzatok nem is ellenőrizhetik az építkezések szabályosságát. Ez a kormányhivatalok hatásköre, mégsem feltétlenül látják el, hiába lenne ez a helyiek érdeke.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt