Az EU bármikor visszavonhatja a tagjelölti státuszt Ukrajnától, ha nem tudja kikényszeríteni a szükséges reformokat

európai unió
2022 június 19., 09:47

Az Európai Bizottság a tagjelöltséggel kapcsolatban Ukrajnának átadott dokumentumban jelezte, fenntartja a státusz megvonásáról szóló döntés lehetőségét abban az esetben, ha Ukrajna nem teljesíti a vállalt kötelezettségeit. Erről a Jevropejszka Pravda írt a hétvégén. A lap állítja, hasonló álláspontot korábban nem rögzített ilyen formában az Európai Unió a tagságra aspiráló más államok esetében. Brüsszel azonban most Moldova és Ukrajna esetében is ehhez az eszközhöz folyamodott – mégpedig utóbbi különleges helyzete miatt.

„Brüsszel lényegében azt mondta, Ukrajna nincs felkészülve arra, hogy tagjelölt legyen, mégis megkapja ezt a státuszt – írja a Jevropejszka Pravda. – De ezzel egyidejűjeg felhívja a figyelmet azokra a 7 különböző területet érintő reformokra, amelyeket nemhogy a csatlakozás, hanem a tagjelöltség érdekében is végre kell hajtani. Brüsszel fenntartja magának a jogot, hogy bármelyik pillanatban visszavonja az ajánlatát Ukrajnától, illetve a feltételek teljesítése esetén jóváhagyja, hogy a tagjelöltek eggyel előrébb lépjenek.”

photo_camera Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij 2022. június 11-én Kijevben Fotó: HENNADII MINCHENKO/NurPhoto via AFP

Az Európai Bizottság ezzel együtt nem jelölt meg olyan dátumot, ameddig az ukránoknak bizonyítaniuk kell, hogy képesek a szóban forgó gazdasági, igazságügyi, politikai, korrupcióellenes, stb. reformok végrehajtására. Az első értékelésekre ezzel összefüggésben legkorábban 2022 végén kerülhet sor, ám ha a háborús cselekmények nem állnak le addig, akkor ezt a határidőt meghosszabbíthatják a cikk szerint.

Ursula von der Leyen, a testület elnöke pénteken sárga-kékbe öltözve jelentette be, hogy az Európai Bizottság támogatja Ukrajna és Moldova tagjelöltségét, ám ekkor is beszélt az elengedhetetlen reformokról, továbbá külön kiemelte a korrupció kérdését.

A tagállamok vezetői a jövő heti brüsszeli EU-csúcson tárgyalhatnak a bizottság ajánlásáról.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.