Úgy fest, Macron kormánya elveszíti többségét a francia Nemzetgyűlésben

külföld
2022 június 19., 19:00
comments 2

Az előrejelzések szerint kevesebb mint két hónappal az újraválasztása után Emmanuel Macron elveszíti az irányítást a francia Nemzetgyűlés (a parlament alsóháza) felett, miután a rivális pártok a vártnál jobban szerepeltek - írja a BBC.

photo_camera Emmanuel Macron Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Macron Ensemble nevű, centrista koalíciója az előre jelzett eredmények alapján megnyeri a parlamenti választásokat, viszont több tucatnyi képviselői helyet veszíthetnek, így kormánya nehezen tudná keresztülvinni a reformjait. A szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon baloldali-zöld szövetsége, a Nupes az előrejelzések szerint a második helyre kerül és 150-180 mandátumra számíthat, míg Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Összefogás 80-100 mandátumra.

Macronéknak az előző parlamenti ciklusban több mint 300 mandátuma volt, és meggyőző fölénnyel győzte le Le Pen Nemzeti Összefogását az áprilisi elnökválasztáson. Ahhoz azonban, hogy megőrizze egyértelmű többségét, 289 mandátumra lenne szüksége, de a vasárnapi előrejelzés szerint csak 210-250 mandátumuk lesz. Ez rosszabb eredmény, mint amire a közvélemény-kutatók számítottak.

A France Télévisions külön előrejelzése konkrétabb eredményt adott.
A kormány korai veszteséget szenvedett a karibi Guadeloupe szigetén, ahol egy államtitkár, Justine Benin elvesztette mandátumát, és le kellett mondania. De több magas rangú miniszter is veszélybe került, köztük Clément Beaune Európa-ügyi miniszter és Amélie de Montchalin zöld átmenetért felelős miniszter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt