Von der Leyen szerint is minősített többséggel kellene meghozni az EU külügyi döntéseit

eu
2022 június 20., 18:21
comments 23

Az EU-nak gyorsabban kell reagálnia a geopolitikai fejleményekre, ezért meg kell szüntetnie az egyhangúság követelményét a külpolitikai ügyekben, mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban már kezdeményezte az átállást.

Az EU a múltban sokszor hosszasan küzdött egy-egy fontosabb külpolitikai döntéssel, mert valamelyik tagállam ellenszegült, ráadásul nem is feltétlenül azért, mert nem értett egyet a döntéssel, hanem mert tárgyalási alapként használta fel a vétójogot egy teljesen másik ügyben.

photo_camera Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Von der Leyen azt is elmondta, hogy ilyen változást nehéz lenne elérni – más területeken egyenlőre elképzelhetetlen –, de a külpolitikai döntések terén egyértelmű, hogy nem maradhat az egyhangúság követelménye.

„És az a sebesség, amivel a dolgok történnek... a világ hallani akarja Európa hangját. (...) Meg vagyok győződve arról, hogy szükségünk van a minősített többségi szavazásra” – mondta a bizottság német elnöke. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.