Von der Leyen szerint is minősített többséggel kellene meghozni az EU külügyi döntéseit

eu
2022 június 20., 18:21
comments 23

Az EU-nak gyorsabban kell reagálnia a geopolitikai fejleményekre, ezért meg kell szüntetnie az egyhangúság követelményét a külpolitikai ügyekben, mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban már kezdeményezte az átállást.

Az EU a múltban sokszor hosszasan küzdött egy-egy fontosabb külpolitikai döntéssel, mert valamelyik tagállam ellenszegült, ráadásul nem is feltétlenül azért, mert nem értett egyet a döntéssel, hanem mert tárgyalási alapként használta fel a vétójogot egy teljesen másik ügyben.

photo_camera Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Von der Leyen azt is elmondta, hogy ilyen változást nehéz lenne elérni – más területeken egyenlőre elképzelhetetlen –, de a külpolitikai döntések terén egyértelmű, hogy nem maradhat az egyhangúság követelménye.

„És az a sebesség, amivel a dolgok történnek... a világ hallani akarja Európa hangját. (...) Meg vagyok győződve arról, hogy szükségünk van a minősített többségi szavazásra” – mondta a bizottság német elnöke. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt