Egy nap alatt közel tízezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

háború
2022 június 21., 05:55
Ukrajnai menekültek a BOK Sportcsarnokban 2022. március 21-én
photo_camera Ukrajnai menekültek a BOK Sportcsarnokban 2022. március 21-én Fotó: Kiss Bence/444

Az ukrán-magyar határszakaszon 5523 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4339-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - adta hírül az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-n keresztül.

A rendőrség közülük viszont alig 169 embernek állított ki 30 napig érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami arra utal, hogy az emberek döntő többsége nem marad Magyarországon. Nekik fel kell majd keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

A rendőrségi közlemény szerint vonattal 143 ember, köztük 54 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre hétfőn.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel együtt segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A feladatokban támogatást nyújt számukra a Budapesti Polgárőr Szövetség, továbbá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, és segítségükre vannak segélyszervezetek munkatársai is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.