Kocsis Máté javaslatával vármegyékké nevezhetik át a megyéket

középkor
2022 június 21., 17:41
comments 67

A 24 írta meg, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető törvényjavaslata (pdf) két dolgot módosítana az alaptörvényben. Az egyik nem újdonság, aszerint összevonják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, hogy mostantól egy napon tartsák már a következőket is.

A másik szerint pedig a megyéket átnevezik vármegyékre, így Magyarország megyéit mostantól vármegyéknek fogják hívni.

Az indoklás így szól:

„A magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.

Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése.”

Magyarország előre megy, nem hátra kampány 2021. novemberben
photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

Az Orbán-kormány visszahozza a főispánokat is: 75 év után tér vissza a középkori kifejezés, a kormánymegbízottak neve lesz ez.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.