Az Orbán-kormány visszahozza a főispánokat és a vármegyéket

középkor
2022 június 21., 17:16
comments 76

Közhírré tétetik, figyelembe vétetik!

A Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról című törvényjavaslatban (pdf) elrejtett módosítások szerint a kormánymegbízottak mostantól főispánok lesznek, ezzel pedig 75 év után ismét visszakerül a magyar közjogi rendszerbe az egyik legősibb magyar tisztség – írta meg a 168 Óra.

A nemesi vármegye első, a király személyét képviselő tisztviselője volt a főispán. A cím legkorábbi említése 777-ből ismert, egy avar előkelő címeként szerepel a kremsmünsteri apátság alapítólevelében. Szerepe és jelentősége később sokat változott, örökletessé vált, majd 1870 után reprezentatív tisztség lett belőle, 1947-ben pedig megszüntették.

Ispán a zongoránál

A törvényjavaslat indoklása szerint ezért kell visszahozni:

„A javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében – főispánra módosítja.”

Bővebb indoklás: „A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.

Az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára. Az angolszász országokban több helyen a mai napig is használják a helyi önkormányzatok választott vezetőire az Alderman (a londoni City, DélAfrika, Kanada egyes kisebb települései) kifejezést, ami városatyát jelent és egy szép, régies, a hivatás szakralitását megragadó szinonimája a bürokratikusabb hangzású és érzelmű polgármester szónak.

Hasonló példa, hogy Hollandiában a területi közigazgatásban végrehajtó pozíciót betöltőket nem tanácsosnak, hanem Wethoudernek, magyarra fordítva jogtartónak (jogbírónak) hívják.”

link Forrás

Orbán Viktor hétfő délután a Karmelita kolostorban adta át a kinevezési okiratot a fővárosi és a megyei kormánymegbízottaknak, a kormánymegbízottak ezután letették hivatali esküjüket.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarországnak válságálló közigazgatásra van szüksége, hiszen 2010 óta természeti csapások, egy világjárvány és most egy háború hatásai is sújtják az országot.

Orbán szerint nagyon nehéz idők jönnek, de ez a kormány bebizonyította, hogy – az ellenfeleivel ellentétben – képes kezelni a kihívásokat. Az elhúzódó háború gazdasági következményei miatt „meg kell védenünk azt, amink van”, tehát az elmúlt években elért fejlődés eredményeinek megőrzéséért kell dolgozni.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

„Önök kétségkívül egy hivatalt visznek, de alapvetően nem egy hatósági attitűdre van szükségük, hanem partnerségi szellemben kell az emberek és ügyeik felé fordulniuk” – mondta a modern iSpanokról a főispánoknak a király.

Friss hír az is, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető javaslatával vármegyékké nevezhetik át a megyéket.

Mindenkit emlékeztetnék, hogy már 2015-ben megírtam, hogy a kormány már a középkort restaurálja. (168 Óra, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.