Milák Kristóf világcsúccsal világbajnok

sport
2022 június 21., 17:01
comments 5

Toronymagas esélyeshez méltóan, saját világrekordját megdöntve nyerte a 200 méter pillangó döntőjét Milák Kristóf a budapesti úszó világbajnokságon. Ezzel a 22 éves úszó megvédte világbajnoki címét, ezen a távon nyert olimpiát.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ez Milák első aranyérme az új edzőjével, Virth Balázzsal, akivel az olimpia után, tavaly szeptemberben kezdett el együtt dolgozni.

Az új világcsúcs 1:50.34, a korábbit az előző világbajnokságon, három éve úszta (1:50,73). Kenderesi Tamás a hatodik lett.

Milák általában kedélyesen nyilatkozik a versenyei után, itt most látszódott, hogy elkészült az erejével. A medence partján leülve megköszönte a telt házas Duna Arénában szurkolóknak, hogy buzdítással segítették az utolsó 50 méteren. (A részidejét értékelve korábbi edzője, Selmeci Attila azt mondta, látszik, hogy az utolsó szakaszra Milák elfáradt, de a közönség átsegítette a holtponton.) Milák hullafáradtan nyilatkozva azt m4-nek azt mondta, nem tudja, hogyan csinálta. Amikor bejött a döntőre, hatalmas ovációt kapott, ami fantasztikusan jól esett neki. „Abban a pillanatban, amikor felálltam a rajtkőre, onnantól se kép, se hang, úgy éreztem magam, mintha álomban lennék. Leírhatatlan érzés, annyira benne voltam a flow-ban. Igyekeztem minél jobban azokat a dolgokat teljesíteni, amiket elterveztem. Három évet kellett várnom, hogy a legjobbamat meg tudjam dönteni" - mondta Milák.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Már éremmel a nyakában azt nyilatkozta, felfoghatatlan érzés, hogy Magyarországon, 4000 ember előtt nyert világbajnokságot. A futamról azt mondta, nagyon elsiette, kicsit türelmetlen volt, elég lett volna egy picit gyengébb kezdés, hogy a maradék háromszor 50 méter stabilabb legyen. „Így csípett a vége, meg kicsit fájt a fejem is, de örülök, hogy itt úsztam világcsúcsot” - értékelt a világbajnok.

Milák úgy nyert és döntött világcsúcsot, hogy saját állítása szerint nem volt jó a felkészülése. Az M4 Sportnak ezt nyilatkozta a világbajnokság előtt: „Január óta nem volt a legjobb félévem, sok probléma közbejött, betegség, edzéskimaradás, mentális mélypontok. Tényleg kerestem magamat, kerestem a helyemet, kerestem az utamat, hogy hogyan tudom folytatni tovább a felkészülésemet. A küldetésemet. Igen, ez most egy nagyon átállós év volt mind az olimpia, mind a csapat miatt, de úgy fogom fel az egészet, hogy ennek így kellett lennie, de tényleg örültem volna egy kicsit lazább évnek, amikor sokkal többet tudok készülni, össze tudok szokni a Balázzsal, a csapattal. Meg tudjuk egymást jobban ismerni szakmailag, emberileg. Ez sikerült is, mert ugye már, mert több, mint 6-8 hónap eltelt. Sőt, több is, és ez a része megvan, csak úgy gondolom, hogy sokkal könnyebb lett volna, ha picit hagynak minket dolgozni.”

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Milák 100 méter pillangón is éremesélyes, annak a döntője pénteken lesz, ott az amerikai Caeleb Dressel a favorit. (Az amerikai ma visszalépett egy másik szám, a 100 gyors elődöntőjétől, állítólag egészségügyi okok miatt.) A magyar úszó indult volna még 50 pillangón és 200 gyorson is, de végül ezt a két számot az edzőjével egyeztetve elengedték.

Férfi 200 méter pillangó:
1. Milák Kristóf 1:50.34 perc - világcsúcs
2. Léon Marchand (Franciaország) 1:53.37
3. Honda Tomoru (Japán) 1:53.61
...6. Kenderesi Tamás 1:55.20

Döntőbe jutott 200 női pillangón Kapás Boglárka a 8. idővel, Hosszú Katinka a 13. helyen végzett. Kós Hubert 200 vegyesen ötödik idővel lett döntős. És szétúszás után új országos csúccsal bejutott a 100 méteres gyorsúszás döntőjébe Németh Nándor is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.