A magyarok szeretik az EU-t, de a rezsicsökkentést nála is jobban szeretik, a demokrácia pedig nem izgatja fel őket

európai unió
2022 június 22., 10:41
comments 11

Az Európai Parlament 2022. tavaszi Eurobarométer felmérésének eredményei szerint az európaiak csaknem 65 százaléka jó dolognak tartja az uniós tagságot. Ez a legpozitívabb eredmény 2007 óta, amikor a megkérdezettek 58 százaléka vélekedett így – írja a Hvg.hu-n a EUrológus. A magyar válaszadók nem sokkal maradtak el az átlagtól, 60 százalékuk szerint jó dolog EU-tagnak lenni, és csak 5 százalék szerint rossz, viszont több mint harmadunk nem is tudja, mit gondoljon erről.

Szijjártó Péter
photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter megvédi a rezsicsökkentés vívmányait a 2022. március 1-jei budapesti rezsikonferencián Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az oroszok közben jól ráfaragtak a háborújukra, az ukrajnai agresszorról mindössze a válaszadók 10 százalékának van kedvező véleménye, míg 2018-ban, a legutóbbi méréskor még 30 százalék vélekedett pozitívan ez ügyben. A magyaroknak az uniós átlagnál magasabb arányban szimpatikus Oroszország, de így is alig 17-nak.

Az európaiak 59 százaléka szerint a közös európai értékek – például a szabadság és a demokrácia – védelmének elsőbbséget kell élveznie akkor is, ha ez hatással van az árakra és a megélhetési költségekre. A magyarok másképp gondolják. 67 százalékuk a megélhetési költségeket helyezi az első helyre, míg a demokratikus értékek csak 32 százalékuk esetében kerülnek a fontossági lista élére. Ennél csak Bulgáriában ragaszkodnak jobban az alacsonyabb árakhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.