Orbán Viktor mellett még hat másik európai politikusnak telefonált kedden az ukrán elnök

háború
2022 június 22., 04:40
comments 5

Hét európai politikai vezetővel beszélt kedden Volodimir Zelenszkij a hét második felében esedékes EU-csúcs előtt, amelyen hivatalos döntés születik az oroszokkal háborúban álló ország tagjelölti státusáról. Orbán Viktor mellett az ukrán elnök felhívta Szlovákia, Litvánia, Portugália, Spanyolország, Horvátország és Írország vezetőit.

Zelenszkij éjszakai videós összefoglalójában elmondta: megköszönte a politikusoknak, hogy támogatják Ukrajna integrációs törekvéseit, emellett hangsúlyozta, hogy mielőbb szükség van az Oroszország elleni hetedik szankciós csomag bevezetésére.

Mint arról korábban alaposan beszámoltunk, a hatodik csomag – amelynek része volt az olajembargó is – komoly vitákat váltott ki az Európai Unióban, nem utolsósorban a magyar kormány kifogásai és ellenállása miatt.

photo_camera Volodimir Zelenszkij nyomógombos asztali telefon társaságában

Zelenszkij elmondta, minden megbeszélésén hangoztatja, hogy az EU-nak a lehető leggyorsabban össze kell állítania és el kell fogadnia a hetedik csomagot. „Oroszországnak folyamatosan éreznie kell magán a nyomást, válaszként a háborúért és Európa-ellenes politikájáért. A Litvániával szembeni fenyegetések, a fokozódó energiaipari nyomás, az élelmiszerválsággal kapcsolatos hazug állítások mind olyan tényezők, amelyek sürgető fellépést tesznek szükségessé” – mondta az ukrán elnök, aki jelezte, folytatja a telefonhívásokat annak érdekében, hogy az Unió meghozza Ukrajnával kapcsolatos történelmi döntését. „Számukra ez nagyon fontos” – jelentette ki.

További hírek szerint a hetedik csomagba bekerülhet az orosz aranyra vonatkozó tilalom is, ezt a dán kormány kezdeményezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt