Rogán keresett a legtöbbet a miniszterek közül, Palkovics kapta a legtöbb adókedvezményt

POLITIKA
2022 június 22., 13:49

Keddről szerdára virradóra nyilvánosságra hozta a kormány a miniszterek 2021-re vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásait, amiből kiderül, mennyi jövedelem után és mennyit adóztak a miniszterek, és mennyi adókedvezményt vettek igénybe. A Telex.hu összesítése szerint, ahogy eddig is, továbbra is Rogán Antal keres a legjobban a kormányban, főként a híres szabadalmának köszönhetően.

A propagandaminiszter adóalapja tavaly 446 millió forint volt, amiből 408 milliót a találmányának köszönhet. Ebből 66,9 millió forintot adózott, kedvezményt nem vett igénybe. Rogán után egy újonc kormánytag, Csák János kulturális és innovációs miniszter jövedelme volt a legmagasabb tavaly, vagyis még kormányra kerülése előtt. Csák tavaly 72 millió forintos adóalap után 10,8 millió forintot adózott. A harmadik legvagyonosabb miniszter szintén egy újonc, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki honvédelmi miniszteri kinevezése előtt nem sokkal még vadászrepülőket adott el a honvédségnek. Ő 68 milliós összjövedelem után 11,7 millió forint szja-t fizetett.

Elég jól keresett még Nagy Márton Ryanair-ügyi miniszter, aki 54 millió forint után 7,8 millió forintot adózott és 2,8 millió kedvezményt vett igénybe, és Lázár János, aki 50,8 millió forintos adóalap után 7,6 milliót adózott, 479 ezer forintos kedvezménnyel. A legtöbb adókedvezményt Palkovics László vette igénybe, aki 3,1 millió forinttal többet tarthatott meg a 41 millió forintos jövedelméből.

Az szja-bevallása szerint Orbán Viktor tavaly 31 millió forintot keresett, kevesebbet, mint legtöbb minisztere, ezután pedig 4,7 millió forintot adózott. Szerencsére a Fidesz nemrég jókora fizetésemelést szavazott meg a miniszterelnök főméltóságának, aki ezután 1,5 millió forint helyett 3,5 milliót keres majd havonta. A kormánypárti képviselők pont azzal indokolták meg a fizetésemelést, hogy méltatlan a kormányfőnek kevesebbet keresnie, mint a minisztereinek. A tanárok fizetésemelésére viszont sajnos az EU és az ellenzék áskálódása miatt nincs mód.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.