Visszalépett Milák Kristóf legnagyobb ellenfele a 100 méter pillangótól

sport
2022 június 22., 16:56

Elsőszámú esélyessé lépett elő a gyengébbik számában is Milák Kristóf a budapesti úszó-világbajnokságon. Visszalépett ugyanis a 100 méter pillangótól a 15-szörös világbajnok amerikai Caeleb Dressel. A tokiói olimpián Dressel ezen a távon legyőzte Milákot.

photo_camera Dressel és Milák a tokiói olimpián Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Nagy verseny lett volna, Milák a 200 méter pillangót világcsúccsal nyerte. A döntő pénteken lesz.

Szerda délután a Duna Arénában Kapás Boglárka címvédőként hetedik lett 200 méter pillangón. „Legalább nem lettem nyolcadik. Egy kis hiányérzetem van, hogy nem sikerült 2:07-es időt úszni, de ma reggel azért éreztem, hogy ez a tegnap délutáni úszás mennyit kivett belőlem. Kijött, hogy fizikailag nem vagyok abban az állapotban, amiben kellene. Nekem a középdöntő volt a fő úszásom, itt beleadtam mindent, de ennyi maradt" - nyilatkozta az MTI-nek Kapás, aki derékproblémák miatt éppen az alapozása közepén kényszerült több hetet kihagyni.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A számot a kanadaiak szupertehetsége, Summer McIntosh nyerte, és akárcsak az elődöntőben, ezúttal is junior világcsúcsot úszott. McIntosh 15 évesen és 308 naposan diadalmaskodott.

női 200 m pillangó, világbajnok:

Summer McIntosh 2:05.20 perc

2. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 2:06.08
3. Zsang Jü-fej 2:06.32
...7. Kapás Bolgárka 2:08.12

Hatodik lett 100 méter gyorsan Németh Nándor. A 22 éves versenyző kalandos úton került a fináléba, mivel a keddi elődöntőben holtversenyben a nyolcadik időt úszta az olasz Lorenzo Zazzerivel, így kettejük között "szétlövés" döntött a teljes esti programot követően. Németh végül nem bízta a véletlenre a dolgot: a tokiói olimpián úszott országos csúcsát (47.81) megjavítva 47.69-cel biztosította helyét a 8-as pályán.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Németh - aki ebben a számban 2018 óta minden világversenyen döntőt úszott - a fináléban jól rajtolt, de az utolsó helyen fordult, majd jól hajrázott, azonban az éremcsatába nem tudott beleszólni.

„A lendület és a magabiztosság megvolt bennem, amit a tegnapi szétúszás adott, ugyanakkor reggel azt is megéreztem, hogy kétszer kellett felállnom a rajtkőre és pluszban két-három órát még itt kellett töltenem tegnap este. Összességében elégedett vagyok, bár a másik olaszt is nagyon szerettem volna megverni" - nyilatkozta Németh, akinek a verseny közben az egyik sapkája lecsúszott, ami nehezítette a dolgát.

férfi 100 méter gyors:

1. David Popovici (Románia) 47.58
2. Mexime Grousset (Franciaország) 47.64
3. Joshua Liendo Edwards (Kanada) 47.71
…6. Németh Nándor 48.13

200 méteren vegyesen hatodik lett élete első világbajnoki döntőjében Kós Hubert. A 19 éves magyar versenyző, aki tavaly ugyanebben a medencében junior világcsúcsot úszott (1:56.99) az Európa-bajnokságon, 1:57.26 perces idővel csapott célba. Kós nagyon bekezdett és ezúttal a pillangó és a hát után mellen nem maradt le riválisaitól. Ekkor még úgy tűnt, harcban lehet az éremért, azonban a gyorsra elfogyott az ereje és visszacsúszott. A futam után azt mondta, mindent kiadott magából, megpróbált elmenni az elején, de a végére nagyon elfáradt. „Ez volt az első vb-döntőm, szerintem jó úszás volt” - mondta Kós.

A számot a franciak újdonsült szupersztárja, a 20 esztendős Léon Marchand nyerte, aki szombaton minden idők második legjobb úszásával nyert 400 méter vegyesen, kedden pedig a világcsúccsal győztes Milák Kristóf mögött második lett 200 méter pillangón.

Férfi 200 m vegyes, világbajnok:
--------------------------------
Léon Marchand (Franciaország) 1:55.22 perc
2. Carson Foster (Egyesült Államok) 1:55.71
3. Szeto Daija (Japán) 1:56.22
...6. Kós Hubert 1:57.26

A női 4x200-as gyorsváltó (Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna, Kapás Boglárka) a legjobb európai csapatként az ötödik lett.

női 4x200 m gyorsváltó, világbajnok:


Egyesült Államok (Claire Weinstein, Leah Smith, Katie Ledecky, Bells Sims) 7:41.45 perc
2. Madison Wilson, Leag Neale, Kiah Melverton, Mollie O'Callaghan) 7:43.86
3. Summer McIntosh, Kayle Sanchez, Taylor Ruck, Penny Oleksiak) 7:44.76
...5. Magyarország (Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna, Kapás Boglárka) 7:57.90

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.