A honvédelmi miniszter Hernádi Zsoltnak adta el a csehországi repülőgépgyártó cégét

honvédség
2022 június 23., 18:08
comments 6

Az Aero Vodochody bejelentette, hogy Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója vette meg a honvédelmi miniszter csehországi repülőgépgyártó cégét – írta meg a Telex.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a rendkívüli Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 10-én.
photo_camera Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója a rendkívüli Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 10-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A bejelentés szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf az SI 13 Aero Zrt.-nek adta el az Aeróban eddig meglévő többségi részesedését, a cég mögött pedig Hernádi Zsolt áll. Az Aero kisebbségi részesedését továbbra is a cseh Omnipol a.s. birtokolja.

Azt írják, Hernádi üzletszerzése erősíti az Aero piaci pozícióját, lehetővé téve a növekedést. „Az Aero folytatja mindhárom üzleti tevékenységének fejlesztését, azaz a saját katonai repülőgépek gyártását és fejlesztését, a karbantartás-javítás-felújítás üzletágat, valamint a hazai és nemzetközi megrendelőknek szánt repülőgép-építési programjait” – írták.

A magyar kormány korábban 12, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vett a Magyar Honvédségnek, 8 ebből a (Gripen-)pilóták kiképzését, 4 pedig felderítő célokat szolgál.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Varga Mihály pénzügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter között május 24-én.
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Varga Mihály pénzügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter között május 24-én. Fotó: Németh Dániel/444...

Az 52 éves Szalay-Bobrovniczky Kristóf – Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje – Benkő Tibort váltotta miniszterként. 2010 óta több állam közeli cégben felbukkant, 2019-ben például bevásárolta magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amit a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasútikocsi-projekt miatt hoztak létre. A kinevezése után összeférhetetlenség miatt meg kellett válnia a gazdasági érdekeltségeitől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.