15-20 millió ember életét menthették meg az oltások az első évben

koronavírus
2022 június 24., 14:44
comments 1

Egy tanulmány 185 országban modellezte a koronavírus terjedését 2020 decembere és 2021 decembere között vakcinákkal és azok nélkül. A szerzők szerint Covid-oltás nélkül 31,4 millió ember halt volna meg, az oltásoknak köszönhetően tehát 19,8 millió ember élte túl a világjárványt. A The Lancet Infectious Diseases által lehozott tanulmány elsőként tett kísérletet arra, hogy számszerűsítse az oltások által - közvetlenül és közvetve - megelőzött halálesetek számát.

"Tudtuk, hogy nagy szám lesz, de nem hittem volna, hogy 20 millió" - mondta Oliver Watson, a londoni Imperial College munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A tanulmány több lehetőséget is áttekint: a vakcinák összesen 14 millió ember életét mentették meg konkrétan a Covid-19-től, a 20 milliót akkor kapjuk meg, ha beleszámoljuk a koronavírushoz köthető halálozásokat és az egészségügyi rendszer összeomlása következtében bekövetkezett haláleseteket is.

Ezen felül a szerzők kísérletet tettek arra is, hogy kiszámítsák, mi történt volna, ha megvalósul az Egészségügyi Világszervezet azon terve, hogy 2021 végéig a világ minden országában elérik a 40 százalékos átoltottságot. Ez ugyanis nem valósult meg, ami hosszútávon egyesek szerint az omikron variáns kialakulását és a járvány elhúzódását eredményezte. Az egyenlőbb elosztás a tanulmány szerint hatszázezer ember halálát akadályozhatta volna meg, és bár a vakcinagyártás megkönnyebbítése a fejlődő országok számára sokak szerint nagyban segítette volna az egyenlő globális elosztást, a hatóanyagok szabadalmait csak mostanra sikerült feloldani. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.