A bolgárok meggondolták magukat, visszavonják az Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozását akadályozó vétót

külföld
június 24., 11:58
comments 3

A bolgár parlament az MTI híre szerint frissen elfogadott határozatában felhatalmazta a kormányt, hogy vonja vissza vétóját, amely eddig gátat szabott az Észak-Macedónia és Albánia európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésének.

Bulgária és Észak-Macedónia kapcsolatát évek óta etnikai és kulturális konfliktusok nehezítik. Mások mellett az EU-ban soros elnökséget betöltő Franciaország még a héten is erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a két ország között rendeződjön a helyzet.

photo_camera Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kirill Petkov bolgár miniszterelnököt biztatja valamire, Olaf Scholz német kancellár megfigyel Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Pénteki ülésén Bulgária parlamentje végül a vétó visszavonása mellett döntött, de feltételül szabta egyebek mellett, hogy Szkopje garantálja alkotmányosan az Észak-Macedóniában élő bolgárok jogait. Atanasz Atanaszov parlamenti alelnök közlése szerint a voksoláson 170-en támogatták a javaslatot, 37-en ellene szavaztak, 21-en tartózkodtak.

Ukrajna és Moldova csütörtökön kapott EU-tagjelölti státuszt az uniótól.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt