Karácsony szövetségese szeretne lenni a kormánynak az EU-s pénzek megszerzésében

POLITIKA
2022 június 24., 15:11
comments 6

Egy asztalhoz ült Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) konferenciáján. Karácsony - aki a MÖSZ társelnöke is egyben - előadásának elején üdvözölte, hogy a kormányzat tagjainak küldött meghívásaikra „végre érdemi válasz érkezett”, Navracsics Tibor mellett dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár is részt vett az eseményen.

A főpolgármester közel egy hete írt levelet az uniós forrásokért is felelős Navracsicsnak, és sürgős tárgyalásra hívta annak érdekében, hogy Magyarország végre hozzáférhessen a blokkolt uniós forrásokhoz. A miniszter azt válaszolta, júliusban tud egyeztetni Karácsonnyal.

photo_camera Karácsony Gergely és Navracsics Tibor beszélget, közöttük Gémesi György gödöllői polgármester és MÖSZ-elnök. Fotó: Adrián Zoltán/Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu

Magyarország az egyetlen uniós ország, amely még nem férhet hozzá az EU koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére létrehozott helyreállítási alapjához, ehhez ugyanis először az Európai Bizottság és a magyar kormány megállapodására lenne szükség. Az EB a magyar helyreállítási tervet még mindig nem fogadta el, a kormánynak már egy éve nem sikerül olyan tervet leadnia, ami a Bizottság szerint megfelel a tagállamok által felállított kritériumoknak. A magyar kormány mindezt többnyire azzal magyarázta, hogy az EU a gyermekvédelmi törvény miatt nem hagyta jóvá a tervet, de tavaly októberben Ursula von der Leyen azt mondta, hogy a korrupciós kockázatok miatt maradt pénz nélkül a magyar kormány.

Erre a kritikára Navracsics Tibor is reagált pénteki előadásában, amelyben egyébként arról beszélt, hogy a még szintén nem lehívható, operatív programokra költhető EU-s pénzeket a tervek szerint hogyan használnák fel. A miniszter szerint gyakori vád, „az Európai Bizottság részéről talán kevésbé, ott is előfordul, de a külföldi közvélemény részéről”, hogy a magyarországi közbeszerzési eljárások veszélyeztetik az uniós programok lebonyolítását.

Bemutatta az Egységes Piaci Eredménytábla közbeszerzési rangsorát, amely szerint Magyarország a sárga, átlagos teljesítményű országok között van.

photo_camera Fotó: Adrián Zoltán/Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu

„Ez azt mutatja, hogy a közbeszerzési teljesítményünk alapján természetesen van javítanivaló, de az EU középmezőnyébe tartozunk. Én úgy gondolom, hogy ez a tárgyalások szempontjából és az uniós források megszerzése szempontjából is egy fontos dolog.”

Navracsics után Karácsony beszélt, aki elsősorban a kormány és az Európai Bizottság közötti megállapodást sürgette. Elmondta, hogy túl azon a tervezési folyamaton, ami az operatív programokkal kapcsolatban zajlik, „pontosan tudjuk azt, hogy van egy másik kérdés előttünk, egy nagyjából hatezer milliárdos kérdés, a helyreállítási terv kérdése”.

Karácsony kritizálta a kormányt, amiért szerinte az önkormányzati vezetők nem nagyon érezhették azt, hogy partnerként kezelik őket. Hozzátette, hogy ezt nem egy barátságtalan gesztusnak szánta, hiszen épp most jött el a miniszter és az államtitkár is a konferenciájukra, de szerinte „az őszinteség lesz az, ami előrevisz minket”.

A főpolgármester szeretné, ha a kormány szövetségesei lehetnének abban, hogy sikerüljön meggyőzni az EB-t, adják oda Magyarországnak az uniós pénzeket. „Őszintén és minden politikai cinizmus nélkül mondom, az önkormányzatok abban érdekeltek, hogy mielőbb megszülessen ez a megállapodás” - mondta.

„Ez egy olyan vita, amit mi, önkormányzati vezetők is a magunk részéről elég régóta folytatunk. Nem örülünk ennek a vitának. De most kicsit nehezebb a dolog, mert nem a belpolitikai szereplőknek kell ítéletet mondani abban, hogy Magyarország jogállam-e vagy sem, hanem meg kell tudnunk győzni az európai uniós döntéshozókat arról, hogy Magyarország jogállam, és hozzá tud jutni ezekhez a forrásokhoz.”

Elmondta, a helyreállítási pénzek esetében még nagyobb az időkényszer, mint az operatív programok kapcsán, mert „ha néhány hónapon belül nem sikerül megállapodni, akkor Magyarország ezeket a forrásokat véglegesen elveszíti”.

Karácsony Gergely örülne, ha a következő kormány valódi partnerséget tudna kialakítani az önkormányzatokkal, mert szerinte ez javítani fogja a kormány tárgyalóképességét Brüsszelben, és a források hatékonyabb felhasználásában is segíteni fog.

A főpolgármester szerint „egy hajóban eveznek” az önkormányzatok és a kormány, és vidék és Budapest is.

„Mi szeretnénk ebben a hajóban evezni, és pontosan abba az irányba, amilyen irányba Magyarország kormánya szeretne, hiszen ezek a források járnak Magyarországnak, járnak a magyar településeknek, járnak a magyar embereknek.”

photo_camera Fotó: Adrián Zoltán/Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu

Az előadások után Karácsony és Navracsics együtt tartott rövid sajtótájékoztatót. Itt a miniszter azt mondta, az EB-vel folytatott szakértői tárgyalások „elég jól haladnak”, közel áll egymáshoz a két álláspont. Azt reméli, az év második felében alá tudják írni mind a két nagy megállapodást, az operatív programokról és a helyreállítási alapról szólót is.

„Alapvető fontosságú az, hogy meglesz-e a politikai szándék arra mindkét oldalról, hogy meglegyen a megállapodás. Részünkről megvan. Én ezt Brüsszelben is elmondtam, itthon is elmondom. Mi a szükséges észszerű kompromisszumokat megkötjük annak érdekében, hogy az uniós forrásokhoz jussunk, és azt látom, hogy a bizottság részéről is van egy ilyen megfontolás.”

Navracsis Tibor azt mondta, van, ahol jogszabályt fognak változtatni, hogy megfeleljenek az uniós elvárásoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.