Pártelnöke már lemondott, Johnsonnak esze ágában sincs

külföld
2022 június 24., 10:40
comments 3

Megint felbolydult a brit politikai élet, miután a kormányzó toryk két időközi választáson is megsemmisítő vereséget szenvedtek. Elbuktak egy olyan körzetet is, ami az elmúlt száz évben mindig konzervatív irányba húzott.

Boris Johnson miniszterelnök éppen Ruandában van a Brit Nemzetközösség kormányfőinek találkozóján.

photo_camera Johnson Ruandában, amint a színpad felé halad a választási vereségek másnapján Fotó: DAN KITWOOD/AFP

Már induláskor, a választások előtt azzal védekezett, hogy hatalmon levő pártok általában nem nyernek időközi választásokat, pláne nem a ciklus közepén. Amikor megkérdezték, elgondolkodik-e a folytatáson, visszakérdezett: „Maga megőrült?”

Az ellenzéki pártok szerint ideje, hogy a konzervatívok „végre helyesen cselekedjenek”, és megszabaduljanak Johnsontól, aki június elején élt túl egy bizalmi szavazást. Ezt azért kezdeményezték ellene, mert kiderült, hogy Johnson hivatalában és más kormányintézményekben bulikat tartottak a koronavírus-korlátozások idején, nem egyszer a miniszterelnök részvételével.

A konzervatív párt szabályai szerint Johnson most egy évig biztonságban van, de ellenlábasai megpróbálhatják eltörölni ezt a korlátot, és a gyatra választási szereplés után újabb bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be ellene.

Sir Geoffrey Clifton-Brown képviselő, aki legutóbb is Johnson ellen szavazott, péntek reggel azt mondta, megvárja, mit reagál a miniszterelnök az eredményekre, ezután egyeztet a kollégáival, akikkel talán „nehéz döntéseket” kell meghozniuk.

Oliver Dowden konzervatív pártelnök pénteken kora reggel bejelentette lemondását. Azt írta a miniszterelnöknek, hogy „az elmúlt időszak eseményei” elszomorították a szavazóikat, ő pedig osztozik velük ebben.„Nem folytathatjuk tovább, mintha mi sem történt volna. Valakinek muszáj felelősséget vállalnia, és arra jutottam, hogy jelen körülmények közt nem lenne helyénvaló, ha hivatalban maradnék.”

link Forrás

Johson válaszában azt írta: megérti a csalódottságot, de a kormány történelmi felhatalmazást kapott két évvel ezelőtt, és szeretné folytatni a közös munkát.

Később a BBC-nek arról beszélt, nem akarja bagatellizálni a történteket, de a kormánypártok általában elveszítik az időközi választásokat. Szerinte sikeresen kezelték a járványt, de gondok vannak a megélhetéssel, emelkedik az üzemanyag, az energia és az élelmiszer ára. „Fel kell ismernünk, hogy többet kell tennünk, és biztosan fogunk is, továbbra is foglalkozni fogunk az emberek problémáival, amíg túl nem leszünk ezen.”

Johnson tehát igyekszik az áremelkedéssel, és nem a személyét érintő botrányokkal magyarázni a történteket. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.