A norvég rendőrség terrortámadásként kezeli az oslói lövöldözést

bűnügy
2022 június 25., 09:47
comments 3

Szombat hajnalban egy melegbár közelében történt lövöldözés a norvég fővárosban, a rendőrség órákkal a történtek után közölte, hogy az esetet terrortámadásként kezelik. A lövöldözésben ketten meghaltak és legalább tíz ember súlyosan megsérült.

Szombaton tartották volna Oslóban a Pride-felvonulást, de az esemény szervezői órákkal az indulás előtt a rendőrség javaslatára lemondták a vonulást és a fesztiválhoz kapcsolódó többi eseményt is. A rendőrség azt feltételezi, hogy a támadás gyülőlet-bűncselekmény volt, miután az egyik helyszín egy népszerű melegbár, a London Pub volt.

photo_camera Fotó: OLIVIER MORIN/AFP

A lövöldözés után nem sokkal elfogtak egy férfit, akit a lövöldözéssel gyanúsítanak. A rendőrség közleménye szerin az őrizetbe vett férfi egy 42 éves norvég állampolgár, aki eredetileg Iránból származik, és akit korábban kisebb bűncselekmények miatt már többször elítéltek.

Úgy tudni, hogy a férfi két szórakozóhely és egy gyorsétterem előtt nyitott tüzet, a lövöldözőt gyilkossággal, gyilkosság kísérletével és terrorizmussal vádolják. A rendőrség két fegyvert foglalt le.

photo_camera Fotó: OLIVIER MORIN/AFP

A hatóságok közleménye szerint a tíz súlyosan sérült emberen kívül 11 ember könnyebben sérült, közülük néhányan akkor, amikor pánikszerűen menekültek a tomegben a helyszínről. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt