Szeverodoneck elesett

háború
2022 június 25., 17:14
comments 2

Teljesen elfoglalta Szeverodonecket az orosz hadsereg - jelentette be szombaton Olekszandr Sztrjuk, a város polgármestere, hetekig tartó harcok után.

Az ukrán hadsereg pénteken bejelentette, hogy kivonja erőit a mintegy 100 ezer lakosú városból, annak érdekében, hogy nagyobb erőkkel védhesse a szomszédos Liszicsanszk városát.

A polgármester bejelentette azt is, hogy civilek megkezdték az Azot vegyi üzem kiürítését, ahol több száz ember bujkált.

„Ezek az emberek közel három hónapot töltöttek pincékben, óvóhelyeken, ami érzelmileg és fizikailag is rettenetesen megterhelő” - mondta Sztrjuk, hozzátéve, hogy az emberek jelentős részének orvosi és pszichológiai támogatásra van szüksége.

A Moszkva-barát szakadárok szerint az orosz és oroszbarát erők már átvették az Azot gyár ellenőrzését, és „evakuáltak” több mint 800, ott menedéket kereső civilt.

Ha az oroszok Liszicsanszkot is beveszik, az egyet jelentene azzal, hogy az egész luhanszki régió az ellenőrzésük alá vonják, ami lehetővé tennék számukra, hogy tovább nyomuljanak Donbasz irányába.

Füst gomolyog a Liszicsanszk határában álló olajfinomító felett. Liszicsanszk Szeverodoneckkel szemközt fekszik a Donyec másik oldalán, a két város nagyjából azonos méretű.
photo_camera Füst gomolyog a Liszicsanszk határában álló olajfinomító felett. Liszicsanszk Szeverodoneckkel szemközt fekszik a Donyec másik oldalán, a két város nagyjából azonos méretű. Fotó: ANATOLII STEPANOV/AFP

Minden elemző arra számít, hogy Liszicsanszk lesz a harcok következő fő fókuszpontja, és az orosz Interfax hírügynökség szerint az orosz csapatok szombaton már be is hatoltak a városba,

„A Luhanszki Népköztársaság népi milíciája és az orosz hadsereg bevonult Luhanszk városába” - közölte az oroszbarát szakadárok egyik képviselője, Andrej Marocsko a Telegramon, hozzátéve, hogy jelenleg is utcai harcok folynak a városban. Az értesülést független forrás még nem erősítette meg, és az ukránok sem kommentálták egyelőre.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Facebookon mindenesetre azt közölte, hogy orosz és szakadár harcosok megpróbálják délről blokád alá venni Liszicsanszkot, és a környező falvakat, Szinyeckij és Pavlograd településeket is lövik.

Vitalij Kiszelev, az önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” belügyminisztériumi tisztviselője ezzel egyidőben a Tass hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy hozzávetőleg másfél hétre lesz szükségük Liszicsanszk elfoglalásához.

Ezzel Luhanszk mintegy 95 százaléka már az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll, míg Donyeck megye felét már szintén a moszkvai erők tartják megszállva.

Szombati fejlemény, hogy Fehéroroszország területéről húsz rakéta vette célba az északi Csernyihiv régióban található Desznya falut. A támadásról Ukrajna északi katonai parancsnoksága számolt be, jelentésük szerint infrastruktúrákat ért találat, egyelőre nem jelentettek áldozatokat.

Bár hivatalosan nem vesz részt a konfliktusban, Fehéroroszország az invázió kezdete óta logisztikai támogatást nyújt Moszkvának.

A támadás Vlagyimir Putyin és fehérorosz kollégája és közeli szövetségese, Alekszandr Lukasenko szombatra tervezett szentpétervári találkozója előtt történt.

További négy orosz rakéta csapódott be egy „katonai objektumba” Jarovivban - közölte Makszim Kozickij, Lviv területi kormányzója. A támadásról részleteket egyelőre nem tudni, de az Associated Press szerint a célpont egy jelentősebb katonai bázis lehetett, amelyet külföldi és önkéntes katonák kiképzésére használnak. (Moscow Times / Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.