Több 10 ezer nemzeti gárdista még nem kapta meg a kötelező oltást a koronavírus ellen

járvány
2022 június 26., 14:35
comments 2

Az Egyesült Állomokban közel 40 ezer nemzeti gárdista (vagyis a haderő kb. 13 százaléka) nem kapta még meg az előírt Covid-19 oltást, és a kötelező oltás határideje közeleg. Legalább 14 ezer gárdista határozottan visszautasította az oltást, így leszerelhetik őket.

A gárda katonáinak csütörtökig kell beszerezniük az oltást. Az Associated Press adatai szerint hat államban a nemzeti gárda katonáinak 20-30 százaléka nincs beoltva, 43 másik államban pedig több mint 10 százalékuk.

A gárda vezetői szerint az államok mindent megtesznek, hogy a katonákat arra ösztönözzék, hogy a határidőig kapjanak védőoltást, és azt mondták, együtt fognak működni azzal a nagyjából 7000 emberrel, akik mentességet kértek, szinte mind vallási okokból.

A nemzeti gárda tagjai a Capitolium előtt tavaly január 16-án.
photo_camera A nemzeti gárda tagjai a Capitolium előtt tavaly január 16-án. Fotó: Eric Thayer/AFP

Lloyd Austin védelmi miniszter tavaly rendelte el a teljes amerikai haderő kötelező oltását. A katonai szolgálatok eltérő határidőket szabtak meg az erőiknek, és a nemzeti gárda kapta a leghosszabb időt, főként azért, mert ez egy nagy, körülbelül 330 ezer katonából álló haderő, akik szét vannak szórva az országban, sokan távoli helyeken. (CBS News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.