Újabb robbanások Kijevben, az oroszok egy lakóházat is kilőttek, az ukránok további nehézfegyvereket kérnek

háború
2022 június 26., 10:02

A reggeli rakétatámadások után – hivatalosan meg nem erősített források szerint – újabb robbanások rázták meg Kijevet. A Reuters munkatársa több esetet jelentett az ukrán főváros déli részéről.

Előzőleg több robbanás volt vasárnap hajnalban az ukrán főváros Sevcsenkivszkij kerületében. A kerület, amelyet orosz rakéták találtak el, Kijev egyik központi negyede, amely egyebek közt egyetemeknek, éttermeknek, művészeti galériáknak ad otthont.

Egy 9 emeletes lakóházat is találat ért, itt legalább egy ember meghalt. Leszja Vajlenko ukrán parlamenti képviselő szerint az áldozat egy hétéves kislány édesapja, a gyermek szintén megsérült a támadásban. A képviselő azt írta a közösségi oldalán, hogy további hét ember sérült meg a házban.

Az előzetes adatok szerint összesen 14 rakétát indítottak el az oroszok Kijev és a város környéke ellen vasárnap.

link Forrás
link Forrás

Közben a G7-országok megerősítették az orosz arany behozatalának tilalmáról szóló információkat a bajor Alpokban tartott csúcstalálkozójuk elején.

Boris Johnson brit miniszterelnök közleményében azt írta: „A ma bejelentett intézkedések közvetlenül érintik az orosz oligarchákat, és Putyin hadigépezetének középpontjára mérnek csapást. Ki kell éheztetnünk a Putyin-rezsimet.”

Carl Bildt, Svédország volt miniszterelnöke és az Európai Tanács külkapcsolati tanácsának társelnöke a reggeli támadást a konfliktus eszkalációjának és a bajorországi G7-csúcsnak szóló üzenetnek tartja.

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere kijelentette, a kijevi rakétacsapások után a G7-országoknak további szankciókkal kell reagálniuk, és nehézfegyvereket kell szállítaniuk Ukrajnának. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.