Roma politikusok az ügyészséghez fordultak, hogy oszlassa fel a Lungo Dromot

június 27., hétfő 6:16
5

A Népszava azt írja, roma politikusok vizsgálatot kezdeményeztek a Lungo Drom ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségnél.

A lap szerint Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik elnökhelyettese és még négyen (közülük ketten Lungo Drom-képviselők az ORÖ-ben) azért indítványozták a Fidesz-szövetséges szervezet „felszámolását, törlését, jogutód nélküli megszüntetését”, mert a működését és a gazdálkodását átláthatatlannak tartják.

Szerintük Farkas Flórián elnök tevékenysége súlyosan veszélyezteti az egyesület törvényes működését és az alapszabályban rögzített célok elérését. 2017-től a Lungo Drom nem nyújtott be pénzügyi beszámolót, a bíróság honlapján elérhető utolsó, 2016-os beszámoló is csak 2021 őszén érkezett meg.

A tagság nem tudhat arról, milyen vagyontárgyak, épületek, ingóságok vannak a Lungo Drom tulajdonában, ahogy arról sem, milyen döntés alapján terheli 60 millió forintos jelzálog a Lungo Drom székházát – írják a roma politikusok.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások akkori minisztere és Farkas Flórián, a szervezet elnöke felvág egy tortát a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség kongresszusán Szolnokon, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokban 2017. október 28-án. Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Nemrég a DK-s Vadai Ágnes is kérdezte Polt Pétert, de a legfőbb ügyész azt válaszolta, az ügyet korábban a rendőrség már vizsgálta, az eljárást megszüntette, ám mivel a kérdésből a „központi költségvetésből juttatott támogatással történt visszaélésre” is következtetni lehet, az ügyet továbbítják az adóhatóság nyomozó szervének.

Farkas Flórián nem reagált a Népszava megkeresésére, Lakatos Oszkár pedig azt mondta, pertársaság alakítására készülnek, hogy a Lungo Drom megszüntetése esetén vagyona felhasználásába is beleszólást kérjenek.

Februárban írtunk arról, hogy akár parlamenti képviselője is lehetett volna a cigányságnak, ha sikerült volna megegyezni a nemzetiségi listáról. (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt