Balatoni bisztrós: „Biztos, hogy még emelni fogom az árakat”

balaton
2022 június 28., 18:09
comments 71

„Minden drágább lett, még biztos, hogy emelni fogom az árakat” - mondja az egyik balatonszemesi bisztró tulajdonosa.

A családi vállalkozásnak ez már a 28. szezonja, de ilyen drágulás még nem nagyon volt: átlagosan 15-20 százalékkal emelkedtek az árak, főleg az alapanyag- és energiaköltségek miatt. Például rengeteg étolajat használnak, de rájuk nem vonatkozik a hatósági ár. A hekket így már 700 forintért adja (100 g), ez tavaly 600 forint volt, szintén száz forinttal lett drágább egy korsó sör, de a tulaj már eldöntötte, hogy még emelni fog a 700 forintos áron.

„Nagyon vegyes a vendégkör, hiszen itt van a kikötő, ahol százmilliós hajók is állnak, de a szabadstrandról is érkeznek családok, akik már alaposan kiszámolják, hogy mire futja a pénzükből. Az üdítő például gyakran már nem fér bele a keretbe” - magyarázza a bisztrós. Itt 350 forint a lekváros palacsinta, 450 forint a diós, egy klasszikus bolognai spagetti pedig 2450 forint.

Valóban vegyes a balatonszemesi vendégkör. Sorra épülnek a parton a luxus apartmanházak. Például tavaly derült ki, hogy az állam a Nagygyörgy Tibor által tulajdonolt Biggeorge Property Zrt.-nek adta el mintegy egymilliárd forintért a Hattyú kempinget. „A Szemesbay Resort Balatonszemesen, közvetlenül a kikötő mellett, a vízparton épül, csendes, zöld környezetben, a központtól sétatávolságra” - olvasható a beruházás oldalán. Az építkezés ősszel kezdődhet, a helyi pletykák szerint akár kétmillió forint is lehet majd egy négyzetméter.

Aki ilyen áron is lakást tud itt venni, annak valószínűleg soha nem lesz drága a Balaton. Tavaly is itt nyaraltam, ezért például tudom, hogy a klasszikus büfé-kaják közül a hot dog 550 forint volt. Idén is bejártam több büfét a strandnál, illetve a strandtól kicsit távolabb, és a hot dog most inkább 700 forintba kerül, de árulják már ezer forintért is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.