Balatoni bisztrós: „Biztos, hogy még emelni fogom az árakat”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak balaton
2022 június 28., 18:09
comments 72

„Minden drágább lett, még biztos, hogy emelni fogom az árakat” - mondja az egyik balatonszemesi bisztró tulajdonosa.

A családi vállalkozásnak ez már a 28. szezonja, de ilyen drágulás még nem nagyon volt: átlagosan 15-20 százalékkal emelkedtek az árak, főleg az alapanyag- és energiaköltségek miatt. Például rengeteg étolajat használnak, de rájuk nem vonatkozik a hatósági ár. A hekket így már 700 forintért adja (100 g), ez tavaly 600 forint volt, szintén száz forinttal lett drágább egy korsó sör, de a tulaj már eldöntötte, hogy még emelni fog a 700 forintos áron.

„Nagyon vegyes a vendégkör, hiszen itt van a kikötő, ahol százmilliós hajók is állnak, de a szabadstrandról is érkeznek családok, akik már alaposan kiszámolják, hogy mire futja a pénzükből. Az üdítő például gyakran már nem fér bele a keretbe” - magyarázza a bisztrós. Itt 350 forint a lekváros palacsinta, 450 forint a diós, egy klasszikus bolognai spagetti pedig 2450 forint.

Valóban vegyes a balatonszemesi vendégkör. Sorra épülnek a parton a luxus apartmanházak. Például tavaly derült ki, hogy az állam a Nagygyörgy Tibor által tulajdonolt Biggeorge Property Zrt.-nek adta el mintegy egymilliárd forintért a Hattyú kempinget. „A Szemesbay Resort Balatonszemesen, közvetlenül a kikötő mellett, a vízparton épül, csendes, zöld környezetben, a központtól sétatávolságra” - olvasható a beruházás oldalán. Az építkezés ősszel kezdődhet, a helyi pletykák szerint akár kétmillió forint is lehet majd egy négyzetméter.

Aki ilyen áron is lakást tud itt venni, annak valószínűleg soha nem lesz drága a Balaton. Tavaly is itt nyaraltam, ezért például tudom, hogy a klasszikus büfé-kaják közül a hot dog 550 forint volt. Idén is bejártam több büfét a strandnál, illetve a strandtól kicsit távolabb, és a hot dog most inkább 700 forintba kerül, de árulják már ezer forintért is.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt