Vizsgálja az Elf bart forgalmazó webshopokat a GVH

gazdaság
2022 június 28., 09:16
comments 5

Két szlovákiai vállalkozás, az ELF BAR VAPE - Bensons Europe s.r.o. és a Vaper s.r.o ellen is vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal, mert "feltehetően tisztességtelenül hirdetik a terméket a magyar fogyasztóknak". A GVH szerint weboldalukon "azt a hamis benyomást keltik", hogy a termékek jogszerűen forgalmazhatók.

A valóság ezzel szemben az, hogy Magyarországon tiltott a nikotint tartalmazó, illetve a nikotinmentes, dohányzást imitáló elektronikus eszközök ízesített változatainak forgalmazása és távértékesítése. A GVH szerint ezáltal "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak" minősülhet az, hogy legálisként hirdetik a termékeiket, mert ezzel megtévesztik vásárlóikat.

A hatóság közleményében azt is megjegyzi, hogy a vizsgálat megindítása még nem jelenti azt, hogy a két cég jogsértést követett el. Ennek bizonyítása az eljárás tárgya, a vizsgálatok lefolytatására három hónapja van a GVH-nak, ezt indokolt esetben kétszer két hónappal meg lehet hosszabbítani.

Az Elf Barral, bár elvben akár ártalomcsökkentésre is alkalmas lehetne, a kereskedelmi gyakorlat alapján a jelek szerint leginkább a fiatalokat célozták meg, köztük azokat is, akik korábban nem is dohányoztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.