Egy bála műanyaghulladékkal emlékezteti a kormányt a Greenpeace, hogy tenni kellene valamit a szeméthegyek ellen

környezetvédelem
2022 június 29., 11:13
comments 3

A Greenpeace Magyarország egy bála műanyaghulladékot és több mint 55 ezer aláírást visz Palkovics László környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek, hogy a műanyagmentes július alkalmából emlékeztesse: „a kormányon múlik, meddig nőnek még a szeméthegyek és folyik a pazarlás.”

photo_camera Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A szervezet adatai szerint legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente, de ennek közel 70 százalékát sosem hasznosítják újra, hanem lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy a tengerparton végzik.

Emlékeztetnek arra, hogy a magyar parlament 2020-ban megszavazta, hogy kötelezően visszaválthatóak legyenek az italcsomagolások az akkori tervek szerint 2023 nyarától, de azóta sem jelent meg az a kormányrendeletet, ami leírná a szabályokat. A Greenpeace szerint ez az, ami valós változást hozna, és esélyt adna a piaci szereplőknek a mielőbbi felkészülésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.