Egy bála műanyaghulladékkal emlékezteti a kormányt a Greenpeace, hogy tenni kellene valamit a szeméthegyek ellen

június 29., szerda 11:13
3

A Greenpeace Magyarország egy bála műanyaghulladékot és több mint 55 ezer aláírást visz Palkovics László környezetvédelemért és hulladékgazdálkodásért felelős miniszternek, hogy a műanyagmentes július alkalmából emlékeztesse: „a kormányon múlik, meddig nőnek még a szeméthegyek és folyik a pazarlás.”

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A szervezet adatai szerint legalább másfél milliárd PET-palackot hoznak forgalomba évente, de ennek közel 70 százalékát sosem hasznosítják újra, hanem lerakókban, égetőkben, folyómedrekben vagy a tengerparton végzik.

Emlékeztetnek arra, hogy a magyar parlament 2020-ban megszavazta, hogy kötelezően visszaválthatóak legyenek az italcsomagolások az akkori tervek szerint 2023 nyarától, de azóta sem jelent meg az a kormányrendeletet, ami leírná a szabályokat. A Greenpeace szerint ez az, ami valós változást hozna, és esélyt adna a piaci szereplőknek a mielőbbi felkészülésre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt