Egy olasz polgármester megtiltotta a fodrászoknak a dupla hajmosást a fojtogató vízhiány miatt

Egy Valentino Rossi-rajongó olasz borbély munka közben Emilia-Romagna térség Tavullia városában Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Carlo Gubellini, az Emilia-Romagna régióban, Bologna közelében fekvő Castenaso város polgármestere megtiltotta a város fodrászainak és a borbélyainak, hogy kétszer samponozzák be és mossák meg ügyfeleik haját.

A térséget, ahogy szinte egész Olaszországot, az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb aszálya sújtja, és a hatóságok arra figyelmeztetik a lakosokat mindenhol, hogy lehetőleg takarékoskodjanak a víztartalékokkal.

Gubellini szerint naponta több ezer liter vizet pazarolnak el a fodrászok azzal, hogy duplán samponoznak, ami természetesen dupla öblítéssel és kétszer annyi víz elfogyasztásával jár.

Nagyon komolyan veszi a misszióját a polgármester: akár 500 eurós bírság is járhat a szabályt megszegő szalonok munkatársainak, ha rajtakapják őket, hogy duplán samponoznak.

A 16 000 lakosú Castenasóban 10 fodrászat és borbélyüzlet működik, úgyhogy a szigor nem tűnik betarthatatlannak.

„Ha megszorozzuk az egyes ügyfelek által felhasznált vízmennyiséget, akkor napi több ezer literről beszélünk” - mondta Gubellini a Corriere della Sera olasz lapnak.

Az intézkedésről szóló tájékoztató szerint egy nyitott csapból percenként 13 liter víz folyik, és legalább 20 liter szükséges ahhoz, hogy valaki kétszer öblítse ki a haját.

A polgármester szerint egyébként az első visszajelzések pozitívak voltak, mert a többség nem elnyomásként értékelte a rendeletet, hanem megértették, hogy ez közös érdeket képvisel. A lap által megkérdezett ügyfelek és fodrászok kevésbé voltak lelkesek: néhányan panaszkodtak, hogy egy mosással nem lehet mindig kellő alapossággal megtisztítani a hajat, ráadásul minden típus más, egyesek ezt kifejezetten igénylik.

Más olasz városok polgármesterei is vízadagolási intézkedéseket vezettek be, többek között Milánóban, ahol elzárták a nyilvános szökőkutakat.

Az észak-olaszországi régiók szenvednek a leginkább az ország leghosszabb folyója, a Pó hosszan tartó szárazsága miatt, miután a télen kevés eső és hó esett. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt