Megszűnik a nyomtatott Figyelő és Világgazdaság

Média
2022 június 29., 15:30
comments 10
photo_camera Random Figyelő-címlap 2017 novemberéből Fotó: 444

Szerdán Csermely Péter, a Mediaworks tartalomfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese a lapok munkatársai előtt bejelentette, hogy „határozatlan időre felfüggesztik” a Figyelő és a Világgazdaság nyomtatott kiadását a növekvő energia- és papírárak miatt. Mindkét lap csütörtökön jelenik meg utoljára.

Csermely ugyanitt a beszámoló szerint elmondta, hogy megköszönik az olvasók éveken át tartó hűségét és figyelmét, az előfizetőket pedig a kiadó külön értesíti majd az alternatív előfizetési lehetőségekről, illetve az esetleges kompenzációról.

A hvg.hu szerint az alkalmazottak többsége megtarthatja az állását, és az Origo és a Magyar Nemzet gazdasági tartalmainak előállításában vállalnak majd szerepet.

A Világgazdaság 1969 óta jelent meg, a rendszerváltás után az Axel Springer kiadó szerezte meg a kiadásának jogait, mielőtt 2014-ben - kormánypárti manőverek útján - a Mediaworks kiadócsoporthoz és Heinrich Pecinához került. Innen vezetett a cég útja Mészáros Lőrinc kezén keresztül a nemzetstratégiai jelentőségűnek címkézett Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványig (KESMA).

Az 1957 óta létező Figyelő 2017 januárjában került kormánypárt közelébe: akkor Schmidt Mária szerezte meg a kiadási jogokat, és Lánczi Tamással oldalán közösen dolgoztak azon, hogy a korábban nagypresztízsű pénzügyi lapot saját szakmai színvonalukhoz hozzáigazítsák.

A Mediaworks, írja a hvg.hu, 211 millió forintos üzemi veszteséggel zárta a 2021-es évet. A kiadóvállalat adózott eredménye csak azért mutatott közel 2 milliárd forintos pluszt, mert a „pénzügyi műveletek egyéb bevételei” sorban elkönyvelhettek 3,87 milliárd forint bevételt.

A lényegen ez nem változtat: az állami hirdetések tartják egyedül életben a konszernt, ahol a közéleti termékek listaáron számolt reklámbevételeinek több mint 80 százalékát állami vállalatok és szervek garantálják. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.