Nemet mondott a Belügyminisztérium a pedagógusok követeléseire

oktatás
2022 június 29., 08:49
comments 21

Levélben közölte álláspontját a Belügyminisztérium a pedagógus-szakszervezetek sztrájkköveteléseivel kapcsolatban. A szakszervezetek által a Telexhez eljuttatott dokumentumban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tavaly októberben alakított közös sztrájkbizottságának a sztrájktárgyalások 2022. júniusi újranyitása során továbbra is fenntartott sztrájkköveteléseivel kapcsolatban fejtette ki a Belügyminisztérium, melyik pontról mit gondol.

photo_camera Fotó: Németh Szilárd/Facebook

A pedagógusok egyik fontos követelése, hogy az illetményük 2022. január 1-től a bejelentett 10 százalékon kívül további 45 százalékkal emelkedjen. A kormány válasza:

A következő két évben is további legalább 10-10 százalékos béremelésre kerülhet sor, így összességében legalább 30%-kal emelkednének átlagban a pedagógusbérek. Ennél nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít.

A másik fontos követelés, hogy a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje szeptember 1-jétől legfeljebb heti 22 óra legyen. Ez sem teljesül, mert:

A pedagógusok átlagéletkora egész Európában emelkedik, és mindenhol csökken a fiatalok száma, ezért nagyarányú óraszám-csökkentés jelen helyzetben nem tekinthető reálisnak.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy mi minden sújtja a köznevelési rendszert az óvodáktól a gimnáziumokig: alacsony fizetés, munkaerőhiány, esztelen szabályok, abszurd bürokrácia, megalázó bánásmód.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.