R. Kelly több évtizednyi börtönbüntetésre számíthat

bűnügy
2022 június 29., 04:34
comments 1

Szerdán hoznak ítéletet az énekes ellen, kilenc hónappal azután, hogy bűnösnek találták nők és gyerekek szexuális zaklatása miatt. R Kellyt zsarolással, megvesztegetéssel, emberrablással, kényszermunkával és kiskorúak szexuális kihasználásával vádolták.

R. Kellyt kilenc hónappal ezelőtt, szeptemberben találta bűnösnek egy New York-i esküdtszék zsarolás és nyolcrendbeli szexkereskedelem vádjában. Az 55 éves énekes tíz évet egészen biztos, hogy a börtönben fog tölteni, de az ügyészek szerint legalább 25 év börtönbüntetést kellene kapnia.

R Kelly 2019. szeptember 16-án Chicagóban.
photo_camera R Kelly 2019. szeptember 16-án Chicagóban. Fotó: Antonio Perez/AFP

Az ügyészek szerint „a vádlott több évtizedes bűnözését a nárcizmus és az a meggyőződés táplálta, hogy zenei tehetsége felmenti őt az alól, hogy a törvénynek megfelelő módon viselkedjen”.

Az énekest 2008-ban már megvádolták tizennégy rendbeli gyerekpornográfiával, majd végül felmentették. De azt megelőzően is felmerültek kérdések, például az 1994-ben kötött házasságával kapcsolatban: felesége, az énekesnő Aaliyah ugyanis az esküvő idején még csak 15 éves volt. Kellyt 2017-ben több nő és azok szülei is azzal vádolták meg, hogy gyakorlatilag egy háremet tart maga körül, ügye végül egy 2019-re elkészült, hatrészes dokumentumfilm-sorozatban csúcsosodott ki. A hatóságok a Túlélni R. Kellyt című sorozatban megszólalók vallomásai alapján kezdtek újabb nyomozásba, az ügyészség pedig arra kérte az énekes addig hallgató áldozatait, hogy jelentkezzenek történeteikkel. Hónapokkal a film megjelenése után tartóztatták le Kellyt szövetségi vádakkal zsarolás és szexuális kizsákmányolás miatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.