Ukrajna mégsem mondott le arról, hogy csatlakozzon a NATO-hoz

június 29., szerda 8:53

Az ukrán kormány nem mondott le arról, hogy az orosz agresszió által sújtott ország a jövőben csatlakozzon az Észak-atlanti Szövetséghez. Dmitro Kuleba külügyminiszter a Gazeta.ru szemléje szerint az RFI rádiócsatornának azt mondta, a célkitűzés rögzítve van az ukrán alkotmányban, és ezen a téren semmilyen változás nem történt.

„A csatlakozáshoz azonban a mi törekvésünk önmagában nem elegendő – magyarázta. – Ehhez az is kell, hogy maga a szövetség is akarja ezt.”

Az Európai Unió Kuleba miniszter szerint történelmi döntést hozott, amikor tagjelölti státuszt biztosított Ukrajnának, ám „a NATO a háború kezdete óta semmilyen lépést nem tett az integrációnk érdekében”.

Dmitro Kuleba sportsérülés után Fotó: Dmitro Kuleba-instagram

Február 24. után az ukrán kormány és személyesen a külügyminiszter több alkalommal bírálta a szövetséget – kezdetben a hiába követelt légtérzár ügyében, majd rendszeresen a fegyverszállítások üteme, illetve némely esetekben a nem egyértelmű állásfoglalások miatt.

Ugyanakkor az azóta leállított orosz–ukrán tárgyalások idején az ukrán fél jelezte, a béke érdekében hajlandó lenne vállalni a semlegességet.

A most zajló madridi NATO-csúcson a tervek szerint felszólal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki várhatóan bővebben is kifejti a fentiekkel kapcsolatos hivatalos álláspontot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt