Ukrajna mégsem mondott le arról, hogy csatlakozzon a NATO-hoz

háború
2022 június 29., 08:53

Az ukrán kormány nem mondott le arról, hogy az orosz agresszió által sújtott ország a jövőben csatlakozzon az Észak-atlanti Szövetséghez. Dmitro Kuleba külügyminiszter a Gazeta.ru szemléje szerint az RFI rádiócsatornának azt mondta, a célkitűzés rögzítve van az ukrán alkotmányban, és ezen a téren semmilyen változás nem történt.

„A csatlakozáshoz azonban a mi törekvésünk önmagában nem elegendő – magyarázta. – Ehhez az is kell, hogy maga a szövetség is akarja ezt.”

Az Európai Unió Kuleba miniszter szerint történelmi döntést hozott, amikor tagjelölti státuszt biztosított Ukrajnának, ám „a NATO a háború kezdete óta semmilyen lépést nem tett az integrációnk érdekében”.

photo_camera Dmitro Kuleba sportsérülés után Fotó: Dmitro Kuleba-instagram

Február 24. után az ukrán kormány és személyesen a külügyminiszter több alkalommal bírálta a szövetséget – kezdetben a hiába követelt légtérzár ügyében, majd rendszeresen a fegyverszállítások üteme, illetve némely esetekben a nem egyértelmű állásfoglalások miatt.

Ugyanakkor az azóta leállított orosz–ukrán tárgyalások idején az ukrán fél jelezte, a béke érdekében hajlandó lenne vállalni a semlegességet.

A most zajló madridi NATO-csúcson a tervek szerint felszólal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki várhatóan bővebben is kifejti a fentiekkel kapcsolatos hivatalos álláspontot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.