Kimondta a bíróság, hogy nem jogsértő, ha nappali műsorsávban mutatnak be szivárványcsaládokat

POLITIKA
2022 június 30., 16:31
comments 6

A kivétel nélkül fideszes tagokból álló Médiatanács februárban jogsértőnek minősítette az RTL Klub és a Háttér Társaság társadalmi célú hirdetését, amiben szivárványcsaládokat mutattak be. A testület szerint az RTL Klub 11 alkalommal „nem megfelelő” időben sugározta A család az család című, társadalmi célú reklámot 2020 decemberében.

A Médiatanács szerint a kisfilmet kizárólag az éjszakai idősávban lehetett volna sugározni, mivel annak üzenete, mondanivalója, azaz „a homoszexualitás gyerekneveléssel, családdal együtt történő tárgyalása, érzékenyen érinthette a 16 éven aluli korosztályt, körükben meg nem értést, feszültséget, bizonytalanságot okozhatott”.

link Forrás

A melegellenes határozat ellen indított pert a csatorna most másodfokon is megnyerte. A Médiatanács döntését a Fővárosi Törvényszék áprilisban megsemmisítette, a Fővárosi Ítélőtábla pedig június 30-án az ítéletet másodfokon helybenhagyta. A Törvényszék indoklásában kitért az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy más ügyben hozott korábbi döntésére, amiben megállapították, hogy

semmilyen tudományos bizonyíték vagy szociológiai adat nem utal arra, hogy a homoszexualitás említése vagy a szexuális kisebbségek társadalmi státuszáról szóló nyílt nyilvános vita hátrányosan hatna a gyermekekre.A Háttér Társaság RTL Klubon sugárzott kampányának ügyében a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítélete helybenhagyta a Médiatanács határozatának hatályon kívül helyezését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.